Smart-uitvoering geprint deksel waterput

Printen in 3D is booming, de mogelijkheden zijn eindeloos. De kranten en het internet staan er vol over. Onlangs werd bekend dat Amerikaanse soldaten binnenkort tijdens een missie binnen 24 uur over extra drones kunnen beschikken. De soldaten kunnen die drones simpelweg uitprinten met een 3D-printer. En ook de haven van Rotterdam gelooft in 3D-printen. Het Havenbedrijf steekt de komende jaren miljoenen in een nieuw centrum voor 3D-printing in metaal. De Rotterdamse haven ziet grote mogelijkheden in 3D-printen van onderdelen voor schepen en offshore-installaties.

Putdeksels uit de 3D-printer

De ontwikkeling van 3D-printen gaat razendsnel. Op 8 februari 2016 opende de eerste 3D-printfabriek van Nederland: 3D Makers Zone. Hier kunnen bedrijven kennismaken met 3D-printing en hulp krijgen bij de introductie ervan in hun bedrijfs- en productieproces. Daarnaast voert 3D Makers Zone ook printopdrachten uit en wordt er voortdurend gewerkt aan nieuwe en verbeterde toepassingen. En die toepassingen zijn bijna onbegrensd. Van een auto tot een gebakje, vrijwel alles is in 3D te printen.

We spraken met Maarten Verkoren van 3D Makers Zone: “3D-printing is ideaal voor maatwerk of voor producten die niet meer leverbaar zijn. Zit je bijvoorbeeld met een kapot deksel van een waterputje dat niet meer wordt geproduceerd, wij helpen je uit de brand. Hier bij 3D Makers Zone scannen we dat kapotte deksel met geavanceerde 3D-scanapparatuur. De computer bouwt vervolgens het deksel digitaal opnieuw op. Door onze industriële 3D-printers wordt het deksel daarna in hoogwaardige kwaliteit geprint. Je kunt zelfs nog kiezen voor een smart-uitvoering. Dan maken we het putdeksel transparant of plaatsen er sensoren in. Dan hoef je zo’n putje niet eens meer open te maken om erachter te komen wat er precies onder het deksel zit.”

Links en rechts geprint deksel waterput, midden en achter de oorspronkelijke deksels
Links en rechts geprint deksel waterput, midden en achter de oorspronkelijke deksels

Mogelijkheden en toekomst

Bij 3D-printen wordt een digitaal bestand omgezet wordt naar een tastbaar voorwerp. Dat voorwerp wordt door een 3D-printer laag voor laag opgebouwd. Zo kunnen eenvoudige, maar ook hele complexe vormen geprint worden. Ook is het mogelijk om in veel verschillende materialen te printen. Van kunststof tot metaal en chocolade, ja zelfs printen in hout is mogelijk. En printen met gerecycled plastic biedt ons een zinvolle bestemming voor de groeiende berg plastic afval. De mogelijkheden zijn eindeloos.

3D-printen is een additief productieproces: het materiaal wordt in kleine laagjes toegevoegd tot de gewenste vorm is bereikt. Traditionele productieprocessen werken vaak andersom: van een stuk materiaal worden stukken afgehaald tot aan de bruikbare vorm. 3D-printen is daarmee duurzamer dan veel traditionele processen. Het geeft minder afval en er zijn minder grondstoffen nodig. Het is een geheel nieuwe manier van produceren die bedrijfsprocessen compleet kan veranderen. 3D-printing biedt enorm veel kansen en zou weleens een nieuwe industriële revolutie kunnen ontketenen. Rioned kijkt dan ook met belangstelling naar de ontwikkelingen in deze nieuwe maakindustrie. Setting the green standard is een van onze speerpunten en 3D-printing sluit daar met duurzaamheid prima bij aan.