Bij ASA-Service AG staat milieubewustzijn bovenaan de prioriteitenlijst. Het familiebedrijf is gevestigd in Sankt-Gallen, Zwitserland, en focust zich op verschillende rioolontstoppings en -reinigings activiteiten en de verhuur van mobiele toiletten voor gebruik op bouwterreinen. In de regio Sankt-Gallen bedienen zij particulieren, vastgoedbeheerders, woning coöperaties en industriële bedrijven. Als een van de eerste klanten in Europa namen zij een Rioned eCityJet in gebruik. De machine is zo’n anderhalf jaar geleden in gebruik genomen en heeft er inmiddels 488 werkuren opzitten.

Voldoende vermogen

Eigenaar Jürg Brunner en zijn zoon Patrick zijn zeer tevreden met de machine. De machine wordt vaak gebruikt in ondergrondse parkeergarages om emissievrij en met een minimaal geluidsniveau te werken. Maar ook in het stadscentrum van Sankt Gallen staat de volledig elektrische machine zijn mannetje en voert probleemloos 4 tot 6 ontstoppingsklussen per dag uit. De batterijcapaciteit van 30 kW is ruim voldoende om één tot meerdere dagen te werken zonder tussendoor te hoeven opladen.

 

Elektrische bus

Gevraagd naar een nadeel, antwoordt Patrick Brunner dat de actieradius van de bus waarin de eCityJet is gemonteerd een beperkende factor is. Zijn bus is er een van de eerste generatie eletrische voertuigen en heeft een actieradius van maar 100 km. Tegenwoordig zijn er echter veel meer elektrische bestelwagens waarin de eCityJet kan worden geplaatst. De meeste daarvan overschrijden de actieradius van 300 km. Ook zijn er steeds meer hybride voertuigen verkrijgbaar, welke  het beste van twee werelden combineren. “Dit is zeker iets om te overwegen voor een volgende aankoop”, vertelt Jürg. Hij verwacht bovendien dat ook waterstofaangedreven voertuigen in de toekomst ook een haalbare optie zullen worden.

 

Stiller dan traditionele configuraties

Naast lagere onderhoudskosten (elektrische motoren hoeven namelijk niet onderhouden te worden) is een bijkomend voordeel van de eCityJet het geringe geluidsniveau van de machine. "Het enige geluid dat je hoort, komt van de pomp en dat is aanzienlijk minder dan bij traditionele configuraties. Dit maakt de eCityJet de ideale machine voor gebruik in de binnenstad van Sankt-Gallen."

Rioned wenst ASA vele jaren emissie-, probleem- en geluidsvrij werken met de eCityJet!