Jan Pieters, algemeen directeur Rioned

Het begin van de 21steeeuw markeert voor Rioned een nieuw tijdperk. Onder leiding van Jan Pieters, algemeen directeur bij Rioned sinds 2001, komt er nog meer aandacht voor innovatie. Daarover vertelt Jan uitgebreid in het artikel Rioned, innovatief producent van Rioolmachines. Maar die innovatie richt zich niet alleen op de rioolmachines die Rioned produceert. Ook de interne en externe organisatie en de aftersales worden volop doorontwikkeld. Aan tafel bij Jan Pieters vertelt hij enthousiast over de groei en bloei van Rioned.

Ervaren collega’s naast jong talent, de kracht van Rioned

Jan Pieters: “Ik kwam aan het roer bij Rioned in een periode vol veranderingen. In 2001 waren we verhuisd naar één gebouw in Tilburg. Voor die tijd zaten de productie en techniek nog in Goirle en zat onze commerciële afdeling in Riel. Om efficiënter te werken, was naast deze verhuizing ook een vernieuwing van onze interne organisatie belangrijk. Daarmee maakten we rond 2002 een begin. De diverse afdelingen van ons bedrijf gingen op een andere manier samenwerken. Dat betekende afdelingen opnieuw op elkaar afstemmen en bedrijfsprocessen herzien. Het kwam neer op een echte reorganisatie en dat bracht de nodige veranderingen met zich mee. We gingen daarbij ook anders naar onze medewerkers kijken. Zij zijn de spil waar ons bedrijf om draait en dat wilden we stevig verankeren in de organisatie. Door functies en verantwoordelijkheden goed vast te leggen en door het bieden van ontwikkelkansen, hebben we dat vorm gegeven. Dat heeft ons veel positiefs gebracht. Zo heeft Rioned weinig personeelsverloop waardoor we veel kennis in huis houden. Nieuwe jonge talenten die bij ons in dienst komen kunnen daardoor altijd steunen op genoeg ervaren oudere collega’s.”

De verbouwing van Rioned in 2001

Het distributieapparaat ging op de schop

Jan Pieters vervolgt zijn verhaal: ”Ook ons distributieapparaat ging op de schop. Voor de reorganisatie werkten we met veel distributiepartners. In 2002 kwam de eerste verandering in België. De exclusieve distributiepartner die we daar hadden werd eigen verkoop. Stap voor stap zijn we in steeds meer landen zo gaan werken. Voor bepaalde regio’s hebben we op dit moment nog wel distributiepartners, maar het oude model met veel distributiepartners is inmiddels grotendeels veranderd in een eigen verkoopapparaat.”

Een eigen verhuurvloot in Engeland

Enthousiast vertelt Jan verder: “Een bijzondere plaats neemt Engeland in. In 2006 heeft Rioned daar Wards Flexible Rod Company overgenomen en omgedoopt in Rioned. De bedrijfsnamen hebben we nog een tijdje gekoppeld, maar tegenwoordig  heten we in Engeland Rioned UK. Sinds die overname in 2006 is Rioned succesvol in Engeland. In 2013 hebben we onze activiteiten nog verder uitgebreid en ook Andy Guest Jetters overgenomen. Uiteindelijk hebben we zoveel marktaandeel in Engeland veroverd en zelfs nieuwe markten aangeboord. Naast de verkoop van onze eigen machines leveren we via Andy Guest Jetters nu ook machines in het goedkopere segment. Daarnaast zijn we actief in de verhuur. Rioned heeft in Engeland zelf een verhuurvloot opgezet. We kopen daarvoor zelf de bussen in, bekleden die en bouwen de machines in. Dit beleid willen we de komende jaren ook in andere belangrijke markten nog verder uitbouwen.”

Steeds meer aandacht voor aftersales

Jan: “Een andere ontwikkeling is die van de aftersales. Die wordt steeds belangrijker bij Rioned. We hebben in de afgelopen jaren al veel aan uitbreiding van de aftersales gedaan. In de komende jaren gaan we daarmee door. Met goede en betaalbare oplossingen werken we eraan dat machines minimaal uitvallen. Bijvoorbeeld door het aanbieden van periodieke onderhoudscontracten waardoor machines in optimale staat blijven. Daarvoor hebben we servicemonteurs op de weg en in huis. Valt een machine toch uit dan kunnen we die in 99% van de gevallen binnen 24 uur repareren. Lukt dat niet, dan kunnen klanten bij ons machines en materialen lenen. Zo voorkomen we dat de dienstverlening van onze klanten stilvalt. Keeping your business flowing is nog altijd ons doel.”

Meer weten? Neem contact op met onze aftersales-afdeling.