Er moet snel wat veranderen in ons gedrag en handelen, willen we onze kinderen ook nog een leven geven op deze aardbol. Het kabinet en diverse partijen treffen maatregelen om de uitstoot van vervuilende stoffen te verminderen. Zo worden ook de emissie-eisen vanaf 2019 aangepast.

Hoe zat het ook alweer precies met die nieuwe emissie-eisen? Eerder schreven we hier al dit nieuwsartikel over. Vanaf 2020 mogen industrie-motoren die te veel schadelijke stoffen uitstoten, niet meer verkocht worden, en dus wordt er op dit moment bij Rioned, hard gewerkt aan schonere alternatieven. Doel van deze maatregel is de hoeveelheid fijnstof en stikstofoxides drastisch te reduceren. Voor een aantal motoren hebben we al een alternatief paraat. Zo hebben we de ProfiJet Tier 4, met roetfilter, al een tijdje geleden geïntroduceerd.

Maar eerst even over het tijdsbestek, het zit als volgt. In 2019 (en een gedeelte van 2020)  is het nog toegestaan om machines te leveren die voorzien zijn van de huidige generatie diesel motoren. Daarna zullen we overstappen op alternatieve aandrijvingen. Dit kunnen machines zijn die door de motor van een voertuig (PTO) aangedreven zijn, benzine- motoren of motoren met een opgebouwd roetfilter. Deze maatregel is van toepassing op al onze populaire reinigingsmachines zoals de UrbanJet, CityJet, ProfiJet, FlexJet en MultiJet, maar ook op een aantal configuraties van de Unicom combi unit..  

Je mag er natuurlijk vanuit gaan dat wij met voldoende alternatieven komen. De Engineering afdeling is al volop bezig met de ontwikkeling van nieuwe machines met schone motoren die voldoen aan de actuele wetgeving. In de loop van 2019 zullen wij deze alternatieven presenteren. 

Amerika is al over

In Amerika is de wetgeving al eerder aangescherpt en daarom hebben we voor de Amerikaanse markt al een CityJet met benzine-motor en een ProfiJet Tier 4 met roetfilter ontwikkeld. Deze modellen worden met veel succes door ons zusterbedrijf Spartan Tool in Amerika verkocht.  

ProfiJet Tier 4 (in Amerika; de Ultimate Urban Warrior) in gebruik

We zijn dus al bekend met de uitdagingen maar zeker ook de kansen die dit met zich meebrengt. Uiteraard houden we bij de ontwikkeling van deze nieuwe machines zoveel mogelijk rekening met het behoud van compactheid (afmetingen en gewicht), efficiëntie en gebruiksvriendelijkheid.

We horen ook graag wat voor alternatief jouw voorkeur heeft, zodat we hier zo goed mogelijk op in kunnen spelen. Wil je reageren op dit nieuwsartikel en meepraten over dit onderwerp? Stuur dan een mail naar [email protected]. We horen graag van je!

En wil je nog een machine uit het huidige productassortiment bestellen? Dan raden we je aan er vlug bij te zijn. De levertijden lopen al aardig op en de voorraad motoren is niet onbeperkt.

Maar ook daarna kunnen wij natuurlijk voldoende alternatieven bieden en zijn we samen klaar voor de toekomst!