De winter nadert weer in Wenen. In de bergen is de eerste sneeuw al gevallen. Nog even en dan ligt ook de stad weer onder een witte deken. Een jaarlijkse uitdaging voor het openbaar vervoer. Maar dat zijn ze wel gewend bij de Wiener Linien, het openbaar vervoerbedrijf van Wenen. Ze zijn er klaar voor.

Winterdienst in actie

De Wiener Linien beschikt over een goed toegeruste winterdienst. Deze dienst met meer dan 300 medewerkers houdt het openbaar vervoer in Wenen in de wintermaanden op de weg en in de rails. Een flinke klus. Daarvoor beschikt de winterdienst over een uitgebreid wagen- en machinepark. Meer dan 120 sneeuwschuivers, strooiwagens, tractoren en speciale machines staan klaar om busbanen en tramrails ijs- en sneeuwvrij te houden. En de depots met strooizand en strooizout zijn tot het dak gevuld. Bij de eerste gladheid en sneeuwval rukt de winterdienst uit.

Winter in Wenen
Winter in Wenen. Bron: Wiener Linien

Het tramnet

Het tramnet is extra gevoelig voor sneeuw en ijs. Qua omvang is het tramnet in Wenen het vijfde ter wereld. Om dat sneeuw- en ijsvrij te houden beschikt de winterdienst over 70 speciale voertuigen. Daarmee is de rails goed schoon te houden. Maar voor de wissels ligt het lastiger. Die zijn namelijk heel gevoelig voor sneeuw. En er zitten meer dan 1.000 wissels in het Weense tramnet. Allemaal zijn die voorzien van wisselverwarming. Die verwarming moet voorkomen dat wissels vastvriezen of door sneeuw geblokkeerd raken. Maar dat werkt niet altijd. Op drukke kruisingen gaat het vaak mis. Daar drukken auto’s en vrachtwagens sneeuw en ijs met hun wielen in de wissels. Dat kan de wisselverwarming vaak niet bijbenen. Dan is er nog maar één oplossing: de winterdienst moet uitrukken om de wissels sneeuw- en ijsvrij te maken.

AquaJet met roestvrijstalen onderdelen
AquaJet met roestvrijstalen onderdelen

AquaJet ontdooit tramnet

Om ijsvorming en vastgedrukte sneeuw van wissels en rails te verwijderen, zijn speciale machines nodig. Rioned levert zulke machines. Speciaal voor het openbaar vervoer in Wenen is een aangepaste AquaJet gemaakt. Deze gaat in Wenen tramrails schoonhouden. Dat gebeurt door de rails onder hoge druk met een zoutoplossing te bespuiten. Vanwege die zoutoplossing zijn de kritische delen van deze AquaJet van roestvrij staal gemaakt. Ook zit er een speciale pomp op. Wil je meer weten over deze of een van onze andere machines? Neem dan contact op met de klantenservice van Rioned.

Sneeuwruimer Wiener Linien. Bron: Wiener Linien