De drukregelaar

De drukregelaar van uw hogedrukmachine zorgt ervoor dat u veilig werkt. Door middel van een handwiel verlaagt u de waterdruk om bijvoorbeeld kleinere of kwetsbare leidingen te reinigen. Ook wanneer u met een spuitpistool gaat werken is het (bij machines met een grotere maximale werkdruk) raadzaam om eerst de druk te reduceren. De automatische drukregelaar is uitgerust met een retour functie die ervoor zorgt dat het teveel aan water terug naar de tank gevoerd wordt als er te veel druk aan de spuitkop ontstaat. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als de gaten van uw spuitkop verstopt zijn. Hierdoor worden gevaarlijke situaties voorkomen. Zonder een goede werking van de drukregelaar zoekt het water een andere uitweg wat kan leiden tot lekkages, schade aan de pomp of in het ergste geval een uitbarsting in het hogedrukcircuit of slang.

Door de constante stroom van water is deze drukregelaar aan slijtage onderhevig, vooral als er gewerkt wordt met water waarin zanddeeltjes opgelost zijn. Na verloop van tijd kan het zijn dat het zuigerlichaam (piston) in de regelaar sporen van slijtage vertoont en niet meer goed functioneert. Daarom is het belangrijk om deze tenminste 1x per jaar (of na 250 draaiuren) op beschadigingen te controleren. Het zuigerlichaam neemt u uit zijn behuizing door de centrale moer los te draaien.

Deze moer draait u los om het zuigerlichaam te verwijderen

Bij beschadigingen (zie afbeelding) moet u het zuigerlichaam (laten) vervangen. Bij deze controle kunt u ook het zuigerhuis controleren op eventuele beschadigingen.

Het verschil tussen een beschadigde piston (links) en een nieuwe piston (rechts).

Bij het gebruik van schoon leidingwater om te verspuiten is het zuigerlichaam aanzienlijk minder kwetsbaar dan bij het gebruik van oppervlaktewater. Omdat het systeem geen directe waarschuwing geeft in geval van slijtage, is het verstandig om het zuigerlichaam zo nodig direct te vervangen. Veiligheid gaat in onze bedrijfstak immers boven alles! Voor meer informatie over dit onderwerp kunt u contact opnemen met de Technische Dienst van Rioned. Kijk ook eens op deze pagina met meer onderhoudstips.