Een bedrijf is niets zonder zijn mensen. Maar wie zijn de mensen achter Rioned eigenlijk? Om Rioned een gezicht te geven, gaan we in gesprek medewerkers. Ons eerste gesprek was met Lennard Barendse, hij geeft het ‘stokje’ door aan Michiel.

Naam : Michiel van Mourik
Functie: Engineer Product ontwikkeling (R&D)
Leeftijd: 38

Michiel @WORK  Michiel van Mourik 

Michiel @WORK

Wat zijn je voornaamste taken? 
Productontwikkeling en productdesign van producten die nog moeten komen. Ook het uittekenen van opties die er zijn, onderhoud van huidige machines en product-optimalisatie hoort erbij. Wanneer een monteur bijvoorbeeld steeds hetzelfde gaatje moet boren, dan pas ik het ontwerp van de machine erop aan, dat scheelt tijd en is veel efficiënter. Zo worden al onze producten voortdurend doorontwikkeld. We zitten met zijn vieren op de afdeling en hebben het lekker druk.

Hoe kwam je ooit bij Rioned terecht?
Ik ben in februari 2012 bij Rioned komen werken. In 2011 heb ik al een aantal gesprekken gehad, maar dat leidde toen tot niets. Later ben ik op verzoek van Rioned toch nog een keer komen praten en daar is mijn huidige functie uit ontstaan. Het is een leuke functie en waarin ik nog graag wil doorgroeien.

Welke opleiding heb je gevolgd?
In 2003 ben ik afgestudeerd, ik heb na eerst MTS werktuigbouwkunde, Human Kinetic Technologies gestudeerd, dus een medisch/technische opleiding. Ik heb bijvoorbeeld bij Ligtvoet (medische hulpmiddelen) gewerkt, maar ook bij de ontwikkelafdeling van Van Geel Legrand in Boxtel. Daarna heb ik nog bij Gemco (aan brandweerwagens) en ASML gewerkt en nu dus bij Rioned!

Hoe zou je Rioned omschrijven?
Ik heb natuurlijk al ‘tig’ bedrijven gezien. Bij ASML wilde ik weg omdat het TE georganiseerd was. Hier kun je meer je eigen weg zoeken, er is veel mogelijk. Onze directie wil graag dat we doorontwikkelen - dat draagt bij aan de flexibiliteit die we krijgen.

Heb je lol in je werk?
Jazeker! Ik krijg het vertrouwen en de ruimte om veel zaken naar eigen inzicht aan te pakken.

Wat is een klus die je voor altijd zal bijblijven?
Ik werk hier nog niet zo lang. Ik heb zo niet een situatie in gedachten.

Waar ben je nu mee bezig?
Ik werk aan een nieuwe actuator; een oplossing voor het openen en dichtgaan van een kogelkraan. De nieuwe versie wordt nog sterker en betrouwbaarder. Zo houden we onze machines op concurrerend niveau. Het is wel vrij veel administratief werk. De klant ziet er eigenlijk niks van.

Wat is een mooie klus?
We hebben lang gewerkt aan de CityJet WWS - het kleine broertje HWS. De uitdaging was om te kunnen reinigen met een water met een temperatuur van 55 graden. Dit is nodig om gestold vet te kunnen smelten. Uiteindelijk is ons dat gelukt! De klanten die hem gebruiken zijn enthousiast.

Wat vind je minder leuk aan je werk?
Administratief werk. Het liefst zou ik de hele dag een beetje in de werkplaats aanrommelen, heerlijk!

De Rioned wandelclub!
Bijzonder aan Michiel en zijn directe collega’s is dat zij alle pauzes wandelend doorbrengen, een uur per dag. Geen momentje slaan ze over. Zo komen ze monter en fit de dag door.

Vier bijvoeglijke naamwoorden passend bij Rioned?
Informeel, flexibel, hectisch, eigenwijs.

Aan welke collega geef je het stokje door?
Grappig dat Lennard dacht dat ik nog veel met auto’s deed, dit is alweer even geleden. Als er iemand hier iets met auto’s heeft is het Frank van Uden. Hij heeft of bijzondere auto’s bij zich, of zelfgemaakte fietsen. Dat maakt ons alweer nieuwsgierig!

Michiel @HOME

Wat is je privé situatie?
Ik ben getrouwd en ik heb een zoontje van 2,5 jaar.

Behalve je vrouw/gezin, waar gaat je hart sneller van kloppen?
Ik doe aan wildwaterkanoën. Ik probeer elk jaar zeker een keer naar de Alpen of naar Slovenië te gaan. Slovenië heeft de mooiste natuur die ik ooit heb gezien.

Hoe lang doe je dat al?
Alweer 25 jaar. Sinds ik met fietsen een ongeluk heb gehad vaar ik geen wedstrijden meer, alleen nog recreatief. Leuk om te vertellen dat we toen ik nog wedstrijden kanode trainden in de wildwaterbaan van de Efteling. We varen in kleine kano’s met een spatzeil, je zit dus vast in je kano.

Kano je alleen of met je familie?
Sinds kort hebben we een Canadese kano om met de familie mee op stap te gaan. Dan doen we het rustig aan. Ik ga ook vaak op pad met een vaste vriendengroep; dan beoefenen we ‘freestyle’ of ‘creeking, beiden vallen onder de extreme watersporten.’

Wat is de gaafste tocht die je ooit hebt gemaakt?
Het hoogtepunt was toch wel het ‘Hawai-sur-Rhône’; een kunstmatige golf in het centrum van Lyon. Net zo groot als in Hawaii. Deze video geeft een indruk (dit is Michiel overigens niet ;-)

Wanneer ben je voor het laatst gaan kanoën?
Ik ben net terug van een trip naar de Franse Alpen (Bourg Saint Maurice). Daar hebben we een hele frisse neus gehaald dit jaar, want het had er nog gesneeuwd. En pssst, niet verder vertellen, maar we hebben deze winter in februari met vier man een illegale nachtelijke tocht over de Binnendieze gemaakt. Het scheelde weinig of we hadden moeten zwemmen, want we zaten met 4 man in een drie -persoons kano. Ook was ik het eerste weekend van februari bij het “Freeze your butt off” weekend in de Biesbosch. Dan gaan we kamperen in een tentje. Het viel allemaal erg mee, in de Alpen in mei was het kouder.

Ben je actief binnen een vereniging?
Ja, ik ben lid van Kanovereniging Oisterwijk. Een kleine hechte vereniging met 35 man.

Wat wil je nog toevoegen?
Onze zoon Timo is nu bijna drie en hij wil dolgraag met de kano weg. Zodra er een kano op het dak ligt pakt hij zijn eigen peddel en wil hij mee, hij is dus echt besmet met het Kanovirus! Daarom hebben we die Canadese kano gekocht. Ik hoop niet dat hij dezelfde gevaarlijke dingen zal doen die ik ooit gedaan heb. Maar “boys will be boys!”

Welke tocht wil je met de Canadese kano gaan doen?
Lekker dichtbij huis: naar de Biesbosch, het stroomt er eigenlijk niet, maar het is er prachtig: je kunt er bevers, ijsvogels en de zee-arenden spotten! Je hoeft niet altijd ver weg voor mooie natuur.

Is kanoën een gevaarlijke sport?
Als je niet weet wat je doet wel! Wij trainen wekelijks op vlakwater en in de winter in het zwembad leren we eskimoteren: rechtop komen als je om gegaan bent. Daarnaast leren we reddingstechnieken, eerste hulp verlening en eerste hulp bij onderkoeling. We varen op stromend water altijd met zwemvest en helm: Veiligheid komt op de eerste plaats!

Advies van Michiel!
Dus ga je in je vakantie kanoën, hou dan rekening met de omstandigheden, zorg ervoor dat je goede instructies krijgt en ga bij voorkeur op pad met een lokale instructeur. Let ook goed op borden met aanwijzingen en blijf bij elkaar.
Het is echt levensgevaarlijk als je niet weet wat je doet.

Van links naar rechts: Marcel van Bavel, Ronald Kurvers, Michiel van Mourik aan de wandel tegenover Rioned Tilburg.

Van links naar rechts: Marcel van Bavel, Ronald Kurvers, Michiel van Mourik aan de wandel tegenover Rioned Tilburg.