Op 13 januari 2009 kopte de Telegraaf: Maffiabaas vlucht riool in. De Italiaanse politie stond op het punt hem te arresteren. Maar het kopstuk wist via het riool te ontsnappen. Onder zijn bed vonden ze een luik met daarachter een geheime gang naar het riool. Het is niet de eerste keer en het zal ook niet de laatste zijn. De geschiedenis kent talloze voorbeelden van ontsnappingen via het riool.

Koude Oorlog

Tijdens de Koude Oorlog probeerden veel mensen van Oost- naar West-Berlijn te ontsnappen via het riool. Een gevaarlijke tocht die niet voor iedereen goed afliep. De meeste riolen waren op de grens afgesloten met stevige hekken. Veel ontsnappingspogingen mislukten daardoor. Maar er waren ook successen. Begin oktober 1961 werd via het riool een groot aantal mensen in veiligheid gebracht. Dat was een spannende operatie. Studenten uit West-Berlijn maakten daarvoor eerst met ijzerzagen gaten in de hekken. Daarna moest de hele route eerst nog in kaart gebracht worden voordat de operatie kon beginnen. Uiteindelijk slaagden ze erin om via een route van 800 meter door het riool een vluchtweg te vinden. Deze is een aantal weken bruikbaar geweest. Toen ging er iets mis en werd de route door de Oost-Duitsers ontdekt.

Ontsnapt uit de gevangenis

Gevangenisontsnappingen zijn van alle tijden en van alle plaatsen. En vaak speelt het riool een belangrijke rol. In 2011 ontsnapten 35 gevangenen via een rioolbuis uit een Iraakse gevangenis. In 2010 wisten vier man in Soedan er op dezelfde wijze vandoor te gaan. De vier zijn door een buis van de riolering gekropen die uitkwam op de openbare weg. De lijst ontsnappingen is eindeloos. Door de eeuwen heen zijn er in Nederland allerlei maatregelen getroffen. Zo werd ontsnappen via het riool uit de Gevangenpoort van Den Haag al in de achttiende eeuw moeilijk gemaakt. In die periode is bij de uitbreiding van de privaten (toiletten) het riool overkluisd en binnen de muren van het cellencomplex gelegd. Hierdoor werd het voor gevangenen moeilijker om via het riool de benen te nemen.

Levens gered

Het riool heeft ook levens gered. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zat een groep Joden in het getto van Lemberg (Lviv, tegenwoordig Oekraïne) ondergedoken in het enorme, stinkende riool onder de stad. Maandenlang zaten ze daar om aan de Nazi’s te ontsnappen. De enige hulp die ze krijgen, komt van een onderhoudsman van het riool. Na veertien maanden van ontberingen worden ze door de Russen bevrijd. De verfilming van dit verhaal, met als titel In Darkness, is in 2012 genomineerd voor een Oscar

FiberCamPlus

Foto via Rioned, FiberCam+

Veilig met FiberCam+ 

Het valt niet mee om je weg te vinden in het riool. Dat weet Rioned als geen ander. Ontsnappen via het riool is dan ook vaak een huzarenstukje. Het is er pikdonker en je kunt de vreemdste obstakels tegenkomen. Gelukkig zijn er mooie oplossingen die het werken een stuk makkelijker maken. Handige inspectiesystemen met geavanceerde camera’s zoals FiberCam+ laten eenvoudig zien wat er zich in het riool afspeelt. Zelf het riool inklimmen is hierdoor vaak overbodig. Wel zo veilig!

Foto: In Darkness, bron vpro