Rioned heeft grootse plannen voor 2017 met het oog daarbij nadrukkelijk op de toekomst gericht. Met de ingebruikname van twee nieuwe productiehallen is de eerste stap gezet op weg naar het jaar 2020. Omdat we de laatste jaren een flinke groei doormaken, was de productiecapaciteit onvoldoende om aan de toegenomen vraag te kunnen voldoen. Rioned investeert niet alleen in het vergroten van de montagehal; ook het aantal monteurs groeit en op dit moment zijn er nog diverse vacatures op onze productieafdeling. Om de groei in goede banen te kunnen leiden, is verleden jaar al Projectteam 2020  in het leven geroepen. Dit team heeft als taak mee te denken over de optimalisatie van de capaciteit voor de komende  jaren. Inmiddels zijn de eerste stappen gerealiseerd en is een tweede nieuwe ruimte in gebruik genomen. Hiermee wordt de productiecapaciteit aanzienlijk verder vergroot en zijn we ook in staat om levertijden van machines verder in te korten.

 Nieuwe Rioned productiehallen in Tilburg

We spreken met Kees van Giersbergen, Production Manager bij Rioned.

Wat houdt Project 2020 in? En wat is het doel van dit project?

Het doel van dit project is om de groei aan te kunnen die wij afgelopen jaren al gezien hebben en nog meer verwachten. We zijn de laatste jaren minder efficiënt gaan werken door ruimtegebrek en gezien we de komende jaren nog meer willen gaan groeien was uitbreiding noodzakelijk en een logische stap.

Door de beschikbaarheid van twee nieuwe hallen achter het huidige pand (in plaats van één die in ieder geval nodig was) is het balletje sneller gaan rollen en hebben we besloten nu al te anticiperen op de groei van de komende 5 jaar. De omvang van het project is dus mede bepaald door de beschikbaarheid van die hallen, anders was het waarschijnlijk opgedeeld in meerdere kleine projecten. Maar nu pakken we het in een keer groots aan.

Voorheen werkten we op twee verschillende locaties aan de Centaurusweg in Tilburg. Het pand was dan weliswaar op loopafstand maar alles onder één dak werkt toch een stuk efficiënter, dat merken we nu al meteen. En samen onder één dak creëert ook een gevoel van saamhorigheid. Zeker zo belangrijk in de nieuwe ‘’logistieke lay-out’’ die als een rode draad door de productie-afdelingen loopt. Tevens krijgt het centraal magazijn een veel efficiëntere inrichting.

Tijdens de verhuizing en inrichting van de nieuwe bedrijfshallen

Wat gaat er gebeuren in de nieuwe hallen die Rioned sinds kort in gebruik heeft?

De nieuwe montagehallen zullen gebruikt worden voor de voorbewerking en productie van kleine en middelgrote zuig/pers combinatie-units, een productgroep die de laatste jaren behoorlijk in de lift zit. Met de succesvolle lancering van een aantal concepten zoals de FlexCom, UniCom en onlangs nog de UrbanCombi is uitbreiding noodzakelijk. Met name in Engeland en enkele andere grote Europese landen is de vraag naar Rioned producten in grote mate toegenomen. In de loop van 2017 wordt een begin gemaakt met de uitbreiding van de testruimte waar alle machines uitvoerig worden getest voordat ze hun weg naar de klant vinden.


  
Kees van Giersbergen

 Manager Production

 53 jaar

 Kees is in oktober 2008 begonnen bij Rioned als Manager Production. Hij is    verantwoordelijk voor de productie-afdelingen montage hogedrukmachines,  specials  en het magazijn. Daarnaast is hij ook bewaker van bedrijfsprocessen en  verantwoordelijk voor het ISO/kwaliteitsmanagement. Het LEAN project was zijn  eerste  opdracht toen hij begon bij Rioned.

 

Wat is jouw rol precies in Project 2020?

Het projectteam is begin 2016 ontstaan. Mijn rol in dit project is ‘’ algemeen projectleider’’. Verder is het project opgedeeld in meerdere subprojecten die ieder hun eigen eindverantwoordelijke hebben.

In totaal is het project opgedeeld in 6 verschillende fases. Wij zijn nu bezig met fase 3, deze fase gaat met name over logistiek in het magazijn en ‘’submagazijntjes’’ rondom de werkplekken. Fase 1 en 2 (de in- en externe verhuizing van afdeling Specials) zijn eind 2016 al afgerond.

In de zomer van 2017 moeten alle fases afgerond zijn, dan zijn we dus eigenlijk met zijn allen al voorbereid op de groei die we tot 2020 verwachten.

Vandaag de dag komen de verbetervoorstellen om verder te kunnen groeien ook met name van de mensen zelf, van zaken waar zij tegenaan lopen. Onze bedrijfscultuur is echt zo dat mensen zelf initiatieven nemen en daar word ik erg blij van. Deze efficiëntie komt voort uit het LEAN project van 7 jaar geleden waarin Rioned constant leert van eigen verbeteringen doorvoeren en verder optimaliseren.

Hoe is het project tot nu toe verlopen?

In september 2015 zijn we al gestart met de voorbereidingen voor de uitbreiding en in januari 2016 heeft het project de naam ‘’2020’’ gekregen. De input en rol van de projectgroep was daarbij heel belangrijk voor mij, met name in het begin is het heel belangrijk om vanuit alle hoeken input te krijgen.

Door de uitgebreide voorbereiding verloopt het project nu gestroomlijnd. Dat wil niet zeggen dat sommige zaken soms toch net even anders lopen dan je vooraf gehoopt had. Maar er wordt heel hard gewerkt door iedereen om alles voor de deadline klaar te krijgen.

Wanneer is Project 2020 succesvol volbracht?DSC04617-uitsnede.jpg

Als de doelstellingen bereikt zijn maar met name ook wanneer de medewerkers tevreden zijn met de resultaten. Zodat we met zijn allen zonder verstoringen efficiënt kunnen produceren, de goederenstromen efficiënt en zonder fouten gaan en alles nóg strakker georganiseerd is.

Dan zijn we echt klaar voor de toekomst!

Is Rioned dan een heel ander bedrijf geworden?

Als het goed is zijn we dan nog professioneler geworden, en hopelijk ervaren zowel de medewerkers als de klanten van Rioned dat dan ook zo.

Door de manieren en methodes waarmee we zaken uitvoeren zullen we aan de toenemende vraag kunnen voldoen.