Het reinigen en ontstoppen van rioleringen gebeurt met water dat onder hoge druk in het riool wordt gespoten. De juiste hoeveelheid water en de effectieve druk bepalen hoe efficiënt er wordt gewerkt.

Hoe weet ik hoeveel water en druk vereist is om een buis effectief te reinigen?

Er zijn vele factoren om rekening mee te houden; de lengte en de diameter van de buis bijvoorbeeld, maar ook het materiaal waarvan de buis gemaakt is. Natuurlijk is de aard van de vervuiling en het soort afval dat in de buis wordt aangetroffen ook van invloed. Een te hoge druk geeft kans op beschadigingen aan het leidingwerk; bij te weinig druk is de trekkracht van de spuitkop te gering en is er onvoldoende vermogen om goed te reinigen. Te weinig water vergroot de kans op verstoppingen verderop in de buis. Het vereist inzicht en de nodige ervaring in het werken met hogedrukmachines om de juiste keuze te kunnen maken.

OK, druk en water opbrengst zijn bekend, hoe selecteer ik de juiste machine?

Kijkend naar specificaties valt op dat bijna alle leveranciers de maximale druk van de gebruikte pomp publiceren. Druk wordt uitgedrukt in de eenheid Bar, de waterstroom wordt aangegeven in liters per minuut. Laat je hierdoor niet van de wijs brengen: het zegt maar weinig over de effectieve prestaties van die machine. Iedere configuratie heeft te maken met intern drukverlies. Het ontwerp van de machine en de weerstand van de gebruikte componenten geven de doorslag en bepalen hoe effectief een machine is.

De verschillen per machine zijn significant. Het gebruik van haakse bochten en te klein bemeten leidingwerk beïnvloeden de prestaties van een machine aanzienlijk. Van groot belang is ook de kwaliteit en interne weerstand in een hogedruk rioolslang. In de praktijk komt het er op neer dat machines die op papier een capaciteit hebben van 200 bar tussen 110 (!) en 190 Bar effectieve werkdruk leveren. Stel je eens voor: je koopt een auto met een topsnelheid van 200 kilometer per uur maar in de praktijk kun je er niet harder mee rijden dan 110....

Wat maakt Rioned machines zo uniek?

Rioned maakt uitsluitend gebruik van componenten met een zo laag mogelijke weerstand. Al in de ontwerpfase wordt rekening gehouden met een zo hoog mogelijke efficiëntie. Bovendien wordt iedere machine die de fabriek verlaat onderworpen aan een uitgebreide water- en druktest om maximale resultaten te garanderen.

Test Station

Speciaal hiervoor is een goed geoutilleerd test station in gebruik genomen met de modernste, gekalibreerde meetapparatuur. Alle test- en meetresultaten worden bewaard in een database. Klanten krijgen op verzoek een speciaal certificaat met testresultaten waarmee optimale resultaten gewaarborgd zijn.

De motoren in Rioned machines zijn voorzien van een capaciteitsreserve om effectiviteit op lange termijn te garanderen. De gebruiker zelf heeft alleen nog maar omkijken naar het onderhoud en tijdig vervangen van de gebruikte spuitkoppen.

Teun bedient het teststation van Rioned in Tilburg.

Behalve verschillen in gewicht, veiligheidsvoorzieningen, brandstofverbruik en ergonomische eigenschappen is de werkelijke opbrengst van een machine een doorslaggevende factor om voor een bepaalde machine te kiezen. Het is dan ook raadzaam bij uw leverancier om een officieel testcertificaat te vragen waarin de effectieve werkdruk en liter opbrengst gegarandeerd wordt. Pas dan kun je er zeker van zijn dat de dagelijkse uitdagingen op de meest efficiënte manier aangegaan worden.

Wil je zelf ook een keer de ware capaciteit van jouw machine testen? Dat kan bij Rioned! Neem hiervoor contact op met; [email protected]. We testen ook machines van de concurrent.