Uitgestorven wegen, versierde straten, oranje uitgedoste supporters; we zitten middenin de WK gekte! Massaal komen we bij elkaar om naar de wedstrijden van Oranje te kijken. Samen naar de bloedstollende wedstrijden kijken en deze luid te van commentaar voorzien, is veel gezelliger dan alleen voor de buis. Met een biertje in de ene hand, en een bitterbal in de andere, kijken we gespannen naar de prestaties van 'onze' jongens.

Hoezeer een vette hap in Nederland met feestelijkheden verbonden is, blijkt uit de dichtgeslibde riolen op nieuwjaarsdag, en nadat oranje heeft gespeeld. Liters frituurvet worden door WC en afvoerputjes gespoeld. en net als in het menselijk lichaam, slibben de aderen van het riool dicht door teveel vet. De doorstroom in het riool wordt gestremd en het schoonmaken van de riolen brengt hoge kosten met zich mee.

WK geen excuus: lever je frituurvet in!

Inleveren frituurvet

Neem je verantwoording en lever je frituurvet in! Vaak staat er ook bij jouw supermarkt een gele container waarin je je gebruikte vet kunt deponeren. Op de site frituurvetrecyclehet vind je meer informatie en een overzicht van inleverpunten. Het ingezamelde frituurvet wordt vaak gebruikt als biobrandstof; voornamelijk als biodiesel. Een ander gedeelte van het gebruikte frituurvet wordt vanwege de gunstige calorische opbrengst rechtstreeks ingezet als biobrandstof voor energieopwekking, of in de glastuinbouw.

Riool snel schoon met heetwaterreiniging

Riool snel schoon met heetwaterreiniging

Heet water is een effectieve en milieuvriendelijke manier om riool verstoppingen door vet snel op te lossen. Daarom ontwikkelde Rioned de Profijet met Heet Water Systeem (HWS): een inbouw hogedrukreinigingsmachine, die geschikt is voor professioneel en intensief gebruik in riolen tot een diameter van 600 mm. Met het unieke heetwatersysteem van Rioned wordt de verloren warmte van de verbrandingsmotor gebruikt om het water op te warmen. Dit geeft een brandstofbesparing van 5.000L in vergelijking met een aparte branderunit. Wasmiddelen en vloeibaar vet hebben tegenwoordig een lager smeltpunt en zijn de grootste vervuilers van binnenleidingen. Door deze soort verstoppingen vloeibaar te maken met warm water, kunnen deze vervuilers veel makkelijker en beter weggespoeld worden naar de hoofdleiding. De perfecte oplossing om een verstopping snel te verhelpen. Op naar de volgende wedstrijd.