De pot van goud: bron www.blogspot.nl

In New York staat in het Guggenheim Museum een toilet van goud. Wie wil, zit met zijn billen op 2,5 miljoen dollar goud en op een bril van 30 kilo. Die til je niet zomaar op en het is nog koud ook. Door de eeuwen heen blijkt de toiletpot een bron van inspiratie te zijn voor een lange stoet kunstenaars. Op dit moment kun je je ook in Nederland vergapen aan een bonte verzameling toiletten. In het Cube Design Museum in Kerkrade loopt tot 15 januari 2018 een bijzondere tentoonstelling over het toilet. Van technische hoogstandjes tot de meest exotische potten. Sommige potten zijn zo bizar, je vraagt je af wie er op wil zitten.

De toiletpot als spiegel van onszelf

Een tentoonstelling over de wc, wat moet je ervan denken? Toch is die wc een van de meest gebruikte dagelijkse dingen. Tenminste in het welvarende deel van de wereld. Meer dan een miljard mensen op deze wereld heeft helemaal geen wc, ook dat is iets om over na te denken. Maar wij zitten dagelijks, soms meer dan eens op die pot. Het is bijzonder om te zien hoe die toiletpot ons dan ook bezighoudt. De toiletpot weerspiegelt de veranderende tijdgeest, technologische innovaties en culturele verschillen. Waarom hurken ze in India? Hoe ziet het toilet van de toekomst eruit? En kun je in Japan nog wel normaal naar de wc? Op deze en andere vragen krijg je een antwoord in het Cube Design Museum.

 Cube design museum - Expositie Everything You Always Wanted To Know About Toilets

Gezondheid en luxe

Interessant is het verschijnsel toilet in Japan. Geen land wordt zo geobsedeerd door reinheid en schaamte als dat land. De hypermoderne Japanse toiletpotten ogen als een cockpit. Van alles kan worden ingesteld, van de temperatuur van de bril tot het mikpunt van de reinigende straal. Zelfs de kracht van het drogende briesje kun je aanpassen. Een hele rij knopjes helpen de toiletbezoeker aan zijn gerief. De pot van de toekomst gaat nog een stap verder. Die meet hoe gezond je bent aan de hand van poep- en urineanalyse. Afwijkingen in spijsvertering of zelfs zwangerschap zijn nog voor het doorspoelen al vastgesteld.

High tech toilet in Japan: bron travel2next

Wat komt er na de toiletpot?

Intussen moet en gaat iedereen naar het toilet. We gaan zitten of we blijven staan, doen onze behoefte en trekken door. We wassen en drogen onze handen, verlaten het toilet en gaan verder waarmee we bezig waren. Nadenken over wat er met het resultaat is gebeurd, doen we liever niet. Maar natuurlijk houdt het na het doortrekken niet op. Een heel stelsel van buizen en leidingen voert onze grote en kleine boodschap op een hygiënische en milieuvriendelijke manier af. Om te zorgen dat dat allemaal goed blijft functioneren is onderhoud en controle nodig. Veel van de apparatuur die daarbij komt kijken, levert Rioned. Wil je daarover meer weten, neem dan contact op met onze verkoopafdeling.