De eCityJet werd in mei 2019 gelanceerd en is door Europese rioolreinigers getest. Deze benadering vanuit samenwerking is een leidraad geweest bij de ontwikkeling van de eCityJet. Jan Pieters, Managing Director bij Rioned, gelooft dat de nieuwe machine een keerpunt voor de industrie betekent: ‘’De markt voor rioolreiniging is in beweging. Dankzij nieuwe emissie-eisen is de zero-emissie eCityJet volledig klaar voor de toekomst.’’

Als onderdeel van het ontwikkelingsproces werkte Rioned samen met Fontys Hogescholen aan een ​​klant onderzoeksproject in het Verenigd Koninkrijk, om te bepalen wat de behoeftes van klanten zijn op het gebied van rioolreinigingsmachines die voldoen aan de huidige emissie-eisen. 

Hoewel het onderzoek heeft aangetoond dat duurzaamheid en het milieu hoog op de prioriteitenlijst van de bedrijven staan, was het duidelijk dat gewicht, prestaties, laadtijd en kosten de meeste vragen opriepen bij de gebruikers.

Een van de belangrijkste ontwerpvereisten voor de eCityJet was dat deze de prestaties van het Diesel model moest evenaren. De elektrische versie is voorzien van een sterke elektromotor aangedreven door een uiterst efficiënte accu die een identieke 200 bar bij 60 lpm produceert. De machine is bij uitstek geschikt voor gebruik in stadscentra waar strikte emissie-eisen van toepassing zijn.

Gewicht en grootte waren ook een belangrijke overweging. De nieuwe machine is van vergelijkbare grootte en slechts een beetje zwaarder dan het conventionele CityJet-model. De lege machine weegt ongeveer 600 kg en is daarmee geschikt voor de meeste middelgrote bedrijfswagens.

Met volledig opgeladen accu's kan het apparaat gemiddeld 60 minuten op continu vol vermogen werken. De accu's worden opgeladen met behulp van netstroom uit een standaard stopcontact.

In een verdere poging om een ​CO2-neutrale machine te creëren, worden alle haspels ook elektrisch bediend. Er wordt geen hydraulische vloeistof gebruikt, wat opnieuw de impact op het milieu vermindert.

Rioned werkt al tijden nauw samen met partner Van der Velden, een van de grootste rioleringsbedrijven van het land, die de nieuwe eCityJet gebruikt en test in een elektrische bestelwagen.

Jan Pieters zegt: ‘’We zijn er trots op dat Van der Velden onze eCityJet in de praktijk wil testen. Hun aanbevelingen helpen ons de machine verder te perfectioneren. Zowel de rioolreinigingsmachine als de Mercedes eVito waarin deze machine is geïnstalleerd, worden volledig elektrisch aangedreven. De uitstoot van uitlaatgassen wordt dus tot nul gereduceerd, waardoor de eCityJet bij uitstek geschikt is voor gebruik in binnensteden. Daarom test Van der Velden de machine in Amsterdam, dat onlangs aankondigde in 2030 de eerste emissievrije stad ter wereld te willen zijn. Er is ook veel belangstelling vanuit het buitenland voor deze wereldprimeur’’

Met de introductie van de nieuwe elektrische rioolreinigingsmachine hoopt Rioned te laten zien dat duurzame innovatie leidt tot een schonere wereld. Als u meer wilt weten over de eCityJet, neem dan contact op met uw verkoop contactpersoon of stuur een e-mail naar [email protected].