• Onze collega's vertellen

Marcel van Bavel: tekenpen en tekentafel zijn nu pure nostalgie

Foto prof marcel van bavel tk

Het is 2016 en Rioned bestaat op de kop af 60 jaar. Een aantal van onze collega’s heeft een flink deel van die periode meegemaakt. Wat is er mooier dan de verhalen uit hun mond te horen? Hoe is het ze vergaan sinds ze bij Rioned in dienst kwamen? Wat hebben ze allemaal meegemaakt? Die persoonlijke verhalen geven een bijzondere en soms onverwachte kijk op de geschiedenis van Rioned. Dit is het verhaal van Marcel van Bavel, Senior Engineer bij Rioned. 

Marcel, je werkt al heel wat jaren bij Rioned. Hoe lang eigenlijk al? En hoe kwam je bij Rioned terecht? 

“In februari 2017 zit ik 25 jaar bij Rioned. Het begon met een stageplaats via de Middelbare Technische School in Goirle. Niet lang na die stage ben ik bij Rioned in dienst gekomen. We hadden in die tijd een vestiging in Goirle en een in Riel. Ik ging aan de slag in Goirle. Binnen het bedrijf heb ik me verder ontwikkeld door cursussen en opleidingen te volgen. In herinner me nog dat we in Goirle aparte afdelingen hadden voor de Productie en voor Research & Development. Dat was een bewuste keuze om te voorkomen dat we alleen aan ordergebonden zaken zouden werken. Ontwikkelen was toen al heel belangrijk bij Rioned. Alleen zo kon je in de markt overleven en je concurrentie voorblijven.”

Je bent Senior Engineer. Wat doe je dan precies en ben je in die functie ook bij Rioned begonnen? 

“Ik ben begonnen als tekenaar-constructeur. In mijn beginperiode tekende ik wijzigingen aan machines. Dat deden we toen nog met een speciale inktpen en op een tekentafel. Na de inktpen en de tekentafel kwam AutoCad. Daar hebben we lang mee gewerkt. Eigenlijk was dat ook een tekentafel, maar dan digitaal. We werkten nog steeds in een plat vlak, het was tweedimensionaal (2D). Inmiddels werken we alweer jaren in 3D en ben ik al een hele tijd Senior Engineer. Ik richt me vooral op specials en engineer het hele tekeningenpakket daarvoor. Van berekening, schema’s tot productietekeningen. Specials zijn de units die we op maat voor onze klanten maken. Die tekeningen maken we in Inventor, een 3D-tekenprogramma. Dat is een heel verschil met vroeger. Het enorme voordeel is dat je al in de ontwerpfase van de machine een goed beeld krijgt. Ook een leek kan dat zien. Vroeger moest je echt wel een tekening kunnen lezen.”

Hardloper Marcel van Bavel 1

Marcel van Bavel

Functie: Senior Engineer

Bij Rioned 25 jaar in dienst in februari 2017

Hobby’s: hardlopen en fietsen

Kinderen: 2 dochters, een tweeling van 13 jaar

Naast zijn werk bij Rioned is hardlopen een passie van Marcel. Je vindt hem wekelijks op de atletiekbaan. Elk jaar loopt hij de Tilburg Ten Miles mee. In 2015 werd hem gevraagd of hij in het team van de Tilburgse ziekenhuizen met de Roparun wilde meelopen. Hij liep toen met zijn team, voor het goede doel rond de strijd tegen kanker, in een paar dagen van Parijs naar Rotterdam. Marcel hoopt stiekem weer gevraagd te worden. Het was een geweldige uitdaging en ervaring.

Je vertelt dat er in je werk een groot verschil met vroeger is? Mis je dat wel eens, hoe het vroeger ging?
“Missen zeker niet. Eigenlijk zijn we steeds slimmer gaan engineeren. Vroeger maakten we alles zelf, dat doen we al lang niet meer. Elders onderdelen inkopen is vaak veel slimmer. Wat er al is, moet je niet meer zelf gaan maken. Tegenwoordig hebben we een standaard assortiment. Veel klanten kunnen we daarmee helpen. Maar soms heeft een klant echt iets anders nodig en dan kom je bij de specials uit. Dan begin je met het ontwerp echt bij nul en bouwt vanaf daar de special op. Voordat er iets geproduceerd wordt, maak ik dan eerst het hele ontwerp in Inventor. Zo’n ontwerp is veel gedetailleerder dan vroeger. Vroeger werd er nog veel in het werk bekeken en opgelost, maar dat komt nog maar weinig voor. Tegenwoordig ligt vrijwel alles al tot in detail in het ontwerp vast. Dankzij 3D kun je het ontwerp veel beter en van alle kanten laten zien. Iemand die het moet gaan maken, ziet precies wat de bedoeling is. Vroeger was dat wel anders.”

Wat zijn voor jou de hoogtepunten die je bij Rioned hebt meegemaakt?
“De verhuizing naar Tilburg in 2001 was een hoogtepunt. Tot dat moment zat in Goirle de productie en in Riel de verkoop. Het was spannend om naar één pand in Tilburg te gaan. Riel en Goirle waren toch ook een beetje twee werelden. Maar het was logisch en veel beter om in één pand te gaan zitten. En dat bleek ook heel goed samen te gaan. Een ander hoogtepunt, eigenlijk meer een verandering gaandeweg, was de overgang van tekenen met de pen naar 3D-tekenen. Totdat Jeroen Manders bij Rioned kwam (in 2015), heeft er nog een tekentafel gestaan op de tekenkamer. Dat heet nu de afdeling Engineering. Die tafel was al lang niet meer als tekentafel in gebruik. Stond gewoon de koffie op. Toen Jeroen kwam, hebben we de afdeling Engineering eigentijdser ingericht. Maar voor mij was die tekentafel nostalgie hè.”

Hoe zie je de toekomst bij Rioned?
“De mentaliteit is steeds meer ‘niet lullen, maar poetsen’, dat is een goede ontwikkeling. Van een gezellig familiebedrijf is Rioned een gezellig productiebedrijf geworden. Gezellig is het nog steeds, maar je kunt nu niet meer zomaar een half uur van iemand zijn tijd afpraten. Dat zijn we ons steeds meer bewust. Het mooie van Rioned blijft dat je heel direct betrokken bent bij het product. In mijn functie sta ik kort bij de productie. Ik zie wat ik bedacht hebt, hoe het werkt en wanneer het de deur uit gaat. Dat is fijn aan een kleinschalig bedrijf. Dat mag van mij zo blijven.”

  • Onze collega's vertellen
Terug naar overzicht >