Elke dag verdwijnen tientallen mobieltjes in de toiletpot. Ook onze premier, Mark Rutte, heeft er last van. Dat liet hij ons in 2011 weten tijdens zijn wekelijkse persconferentie. Gelukkig was hij niet bang om vieze handen te maken. Hij stroopte direct zijn mouw op en viste zijn mobiel uit het toilet. Moet toch een vreemd gezicht zijn: onze premier die met opgestroopte mouw in de toiletpot graait.

Mobieltje populair op het toilet

Mark Rutte is niet de enige die zijn mobiel in het toilet laat vallen. Van alle kapotte mobieltjes is het merendeel in de wc-pot gevallen. Dat is geen toeval. We bellen en whatsappen wat af op het toilet. Dat blijkt uit de resultaten van het Nationaal Toilet Onderzoek.

Maar liefst 73% van de Nederlanders neemt zijn mobiel mee naar de wc. Het meest versturen we daar berichtjes mee. Maar meer dan de helft leest ook zijn mail en is actief op social media. En een kwart voert zijn telefoongesprekken op de wc-pot. Je mobiel mee naar de wc wordt steeds meer een gewoonte. Nu al gaat 29% van de Nederlanders niet zonder zijn mobiel naar het toilet. Het is dus niet verwonderlijk dat er wel eens wat mis gaat. Zo heeft bijna 20% zijn mobiel al eens in de wc laten vallen. Het komt zo vaak voor dat er zelfs een infographic gemaakt is met tips om de schade te beperken.

We spoelen ze ook massaal door

obieltjes vallen niet alleen in de wc-pot, ze worden ook doorgespoeld. Deels gebeurt dat per ongeluk. Maar het is onwaarschijnlijk dat dit voor alle mobieltjes geldt. In Nederland is er nog geen onderzoek naar gedaan. In andere landen wel. In Groot-Brittannië belanden op deze manier elk jaar 600.000 mobieltjes in het riool. Er worden zoveel mobieltjes in het riool gevonden dat het een aanzienlijk probleem is. Samen met andere spullen die niet in het riool horen, zorgen ze daar voor grote problemen. Buizen raken verstopt en pompen en zuiveringsinstallaties beschadigd. Dat veroorzaakt onnodige en grote kosten. Het is duidelijk: afgedankte mobieltjes horen niet in het riool.

Niet alleen een Nederlands probleem

Dat er ook buiten Nederland veel mobieltjes in het riool worden gevonden bewijst onze twitter conversatie met het @Rioned_INTL account met @StevenRollason1. We vroegen naar de bizarre vondsten naar aanleiding van ons blog over de teruggevonden trouwring. Steven antwoordde: “een honden etensbak, een dode slang, dode ratten en mobiele telefoons.”

Rioned FiberCam rioolcamera

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Het kan gebeuren dat je toch je mobiel in het toilet ziet verdwijnen. Haal er dan zo snel mogelijk hulp bij om een verstopping en verdere ellende te voorkomen. Toch je mobiel doorgespoeld. Met Rioned inspectieapparatuur kunnen de doorgespoelde mobieltjes een stukje worden gevolgd op hun ondergrondse reis. Bijvoorbeeld met de FiberCam+, een rioolcamera waarmee voorwerpen in het riool snel en gemakkelijk opgespoord kunnen worden. Zo voorkom je verdere problemen. En misschien heb je heel veel geluk en is ook je mobiel nog te redden.

Bron: Manify.nl