Je hebt van die dagen, ineens ruik je het op straat: de geur van rotte eieren. Een niet te harden lucht waarvoor je het liefst op de loop gaat. En maar goed ook, want die lucht is niet zonder gevaar.

Rotte eieren

Waterstofsulfide, zo heet die lucht van rotte eieren. Een gas met de scheikundige naam H2S. Dit H2S wordt door bacteriën gevormd tijdens het afbreken van organisch materiaal. Dat gebeurt onder andere in rioolwater. In lage concentraties is H2S niet direct schadelijk, maar de stank is niet te verdragen. In hoge concentraties is H2S levensgevaarlijk. Het is een zeer giftig rioolgas. Het verlamt het reukvermogen zodat je niets meer van het gas merkt en het is dodelijk voor mens en dier. Maar hoe komt dat gas op straat terecht?

Het riool in Nederland

In Nederland hebben we een gesloten openbaar rioolstelsel. Dat wil zeggen zonder ontluchting van de hoofdriolering. Maar als er water in het riool loopt, moet er toch lucht uit. Die lucht van het openbare riool gaat in Nederland voor een groot deel via woningen en gebouwen het riool uit. Dat gebeurt via een open rioolpijp die door daken en op andere plaatsen naar buiten steekt. De stank waait weg hoog boven de grond. Zo verdwijnen ook de gevaarlijke rioolgassen. Normaal gaat dat goed, maar soms niet. Bijvoorbeeld als het veel regent. Dan moet er veel lucht uit het riool. De rioolontluchting van woningen en gebouwen is dan onvoldoende. Er ontstaat overdruk in het openbare riool waardoor ook op andere plaatsen de lucht eruit komt. Zo komen rioolgassen op straat terecht en soms ook in woningen.

Open putdeksel
Bron: IE Systems

Slimme oplossing verdrijft rioolgassen

IE Systems uit Alkmaar komt met een slimme oplossing voor dit probleem: het open putdeksel. Dit putdeksel is een eenvoudig, goedkoop en effectief middel om rioolgassen veilig te laten ontsnappen. Toepassing van dit deksel zorgt ervoor dat de overdruk uit de riolering verdwijnt en dat de concentratie van H2S en andere gassen in het riool sterk verminderd. Om te voorkomen dat rioolgeur door het putdeksel naar buiten gaat, wordt alle lucht automatisch gefilterd en geneutraliseerd in een speciale filterbak die in het deksel is ingebouwd. Dankzij deze uitvinding is er minder kans op stankoverlast en neemt de veiligheid in en om het riool toe. Een ander belangrijk voordeel is dat betonnen rioolbuizen en andere voorzieningen veel langer meegaan. Beton wordt namelijk ernstig aangetast door zwavelzuur dat uit H2S wordt gevormd.

Veiligheid in de rioleringsbranche

Het open putdeksel van IE Systems haalde met recht een plaats in de MKB innovatie top 100. Een geniaal idee om het riool schoner en veiliger te maken. En dat is belangrijk. Want nog elk jaar komen er Nederland ongelukken met rioolgas voor. Bij Rioned weten we als geen ander hoe gevaarlijk rioolgassen zijn voor de mensen die in en bij het riool werken. Maar ook in woningen en gebouwen kunnen rioolgassen gevaar opleveren. Speciaal om lekkages in het huisriool of in het ontluchtingssysteem op te sporen heeft Rioned daarom het RioSteam rookapparaat ontwikkeld. Meer weten over de inspectie- en detectiesystemen van Rioned? Neem gerust contact met ons op.

Bron: Tubantia