Een overzicht van materialen voor het onderhouden van riool uit circa 1889
Bron: sewerhistory.org

Iedere dag spoelen meer dan 14 miljoen mensen in Londen en de Thames River Valley 2.8 miljard liter afvalwater door het riool. Om er zeker van te zijn dat de rioolbuizen goed blijven doorstromen, bewaken vele rioolvegers of ‘sewer flushers’ de belangrijkste takken van het riool van Londen, terwijl ze korte metten maken met verstoppingen (meestal veroorzaakt bakvet en olie). 

Deze vetten klonteren samen in de riool en vormen een dikke laag troep. Eerder schreven we al over de beruchte Fatbergs of London! De Londense ‘sewer flushers’ bestrijden deze vethopen in het historische riool en helpen zo om de stad en de straten schoon en leefbaar te houden.

De historie van het Londense riool gaat terug naar medio 1800, toen de geur van onbehandeld afvalwater de stad bedwelmde. Toendertijd waren steden en dorpen voor hun afval afhankelijk van grote beerputten en kuilen in de grond, gelukkig ver buiten de bewoonde kernen. Met het groeien van de steden groeide ook de overlast en de gezondheidsproblemen van de bevolking. Tijdens de hittegolf in de zomer van 1858 was de stank in de stad zo ondraaglijk dat Londen een bijzondere bijnaam kreeg: The Great Stink!

The Great Stink of London 1858
The Great Stink of London 1858
Afbeelding via Watervat.blogspot

Diezelfde zomer werd gestart met het maken van een moderne riolering in Londen, een ondergrondse netwerk van rioolbuizen, noodzakelijk om de problemen van stank en ziektes op te lossen. Deze klus hield 1.000 arbeiders acht jaar bezig om meer dan 136 kilometer aan baksteen riolen onder Londen te bouwen!

Momenteel worden de riolen nog steeds beheerd door de gewaardeerde rioolvegers of ‘sewer flushers’, die per jaar ongeveer 80.000 hopen met vet en blokkades uit de weg ruimen. Natuurlijk heeft RIONED haar eigen riool geschiedenis! Ons internationale netwerk is er trots op om onderdeel te zijn van Rioned’s superieure rioolreiniging en detectie oplossingen.