Productdemonstratie van Rioned op een vakbeurs

In 2016 bestaat Rioned 60 jaar. In een serie artikelen vertellen we over de geschiedenis van ons bedrijf. We vertelden al over de beginjaren en de jaren 70. In deze aflevering gaan we terug naar de jaren 80. Nederland zit in een economische crisis, Ruud Lubbers sleept ons land er door heen. Wereldwijd boeken de film- en popindustrie megasuccessen: Star Wars wordt ongekend populair en Michael Jackson maakt met Thriller de populairste videoclip aller tijden.

Het netwerk van dealers groeit

Al in de aanloop naar deze jaren groeit de export van Rior met sprongen. Er komt een netwerk van Rior-dealers in het buitenland. De drijvende kracht hierachter is Rior-vertegenwoordiger Ad Smeulders. Meestal vindt hij goede dealers op de vakbeurzen. Daar komen mensen uit de branche die interesse hebben in de producten. Vaak gaat het makkelijk, maar soms moet hij er veel moeite voor doen, zoals in Spanje. Ad Smeulders: “In Spanje ?was het heel lastig om iemand te ?vinden. We hadden het geprobeerd? via de Kamer van Koophandel,? maar er kwamen nauwelijks ?reacties. Het probleem was de? taal. We spraken die niet en kregen geen poot aan de grond. Daarom ben ik zelf Spaans gaan leren. Uiteindelijk hebben we toen iemand gevonden: Garbi Jet, de dealer die ook nu nog voor Rioned in Spanje werkt.”

Rioned, nieuwe speler op de markt

In 1985 neemt Ad Smeulders afscheid van Rior. Hij richt zijn eigen bedrijf op onder de naam Rioned (Reinigingsmachines Industrieel Onderhoud Nederland). Smeulders gaat de machines uitsluitend verkopen, hij gaat ze niet zelf produceren. Daarom zoekt hij partners voor de fabricage van zijn machines. Voor de productie van hogedrukmachines benadert hij Jos Schellekens van Hodru. De verenmachines betrekt hij van andere leveranciers. Smeulders start in Oosterhout, maar verhuist na enkele jaren al naar Riel. Daar laat hij een mooie showroom bouwen om zijn klanten goed te kunnen ontvangen en zijn machines te verkopen.

Showroom van Rioned in Riel, eind jaren 80

Hodru, een geduchte concurrent

Voor Ad Smeulders wordt Jos Schellekens een belangrijke zakenpartner. Maar voor Rior liggen de kaarten anders. Met zijn bedrijf Hodru ontpopt Jos Schellekens zich als een geduchte concurrent van Rior. Schellekens heeft Hodru (hoge druk) in 1980 opgericht na eerst 8 jaar bij Rior te hebben gewerkt. Tussen Rior en Hodru ontstaat een felle concurrentiestrijd. Met zijn hogedrukmachines probeert Jos Schellekens zich te onderscheiden door kwaliteit. Zijn eerste machine heeft al een vulhaspel en een zwenkhaspel. Hij probeert een betere kwaliteit te leveren dan Rior, bijvoorbeeld door andere motoren en andere pompen te gebruiken. Maar de modellen van Rior en van Hodru lijken toch veel op elkaar. Wat Rior bouwt, doet Hodru ook, en omgekeerd.

Heico, de Amerikanen komen aan het roer

Eind jaren 80 worden Rior en Rioned beiden benaderd door het Amerikaanse Heico. Dat is een holding waar veel bedrijven onder vallen. Een van die bedrijven is Spartan Tool, een producent van rioolreinigingsmachines. Heico zoekt een uitvalsbasis in Europa en heeft zijn oog op Rior en Rioned laten vallen. Heico wil gebruik maken van de exportkennis binnen Europa die bij beide bedrijven aanwezig is. Daarnaast wil Heico misschien productie overhevelen naar Europa. Rior en Rioned komen in 1989 tot een akkoord met het Amerikaanse Heico. Beide bedrijven fuseren. Daarna wordt ook Hodru via Ad Smeulders gevraagd om in deze combinatie te stappen. Begin 1990 verkoopt Jos Schellekens zijn bedrijf aan Heico. Het nieuwe Rior BV / Rioned is een feit en Ad Smeulders wordt de eerste algemeen directeur.

Meer weten over de geschiedenis van Rior BV / Rioned? Lees dan ook de geschiedenis van de beginjaren en die van de jaren 70.