Hoe goed je een huis ook isoleert, veel warmte vliegt er toch nog uit. Met bakken tegelijk! Hoe kan dat? Het antwoord ligt bij het rioolputje. Bijna 30 procent van de warmte verdwijnt bij een modern, geïsoleerd huis door dat putje. Tijdens het douchen, het draaien van de wasmachine en via de spoelbak van de wc. En ook bedrijven lozen volop afvalwater op het riool. Vaak is dat water nog warmer dan bij de huishoudens. Bijvoorbeeld bij het af laten lopen van zwembadwater of bij afvalwater uit de industrie. Zo verdwijnt er veel warmte. We spoelen het gewoon weg. Hup, met het rioolwater, zo de zee in. Zonde van al die warmte.

Warmte uit het riool

Het riool is een grote ongebruikte energiebron. Dat klinkt misschien vreemd, maar zo raar is het niet. Rioolwater heeft gemiddeld een temperatuur van 15 tot 20 graden Celcius. In de praktijk blijkt dat het water zelfs al bij 10 graden genoeg energie bevat om hoogwaardige warmte te winnen. In het rioolwater zit bij elkaar genoeg warmte om te voorzien in 50% van het totale energiegebruik van alle huishoudens. Bovendien is het een schone vorm van duurzame energie. Meer dan de moeite waard om die warmte er weer uit te halen dus! En dat kan met riothermie, een manier om warmte terug te winnen uit het riool.

Riothermie, hoe werkt het?

Riothermie is de techniek waarmee warmte uit afvalwater in het riool kan worden teruggewonnen. Speciale rioolbuizen, zoals de Hydrea Thermpipe van Heijmans uit Rosmalen, maken dat mogelijk. Deze buizen hebben een ingebouwde warmtewisselaar. Het rioolwater stroomt langs de warmtewisselaar en geeft zijn warmte hier aan af. De gewonnen warmte is meestal nog niet direct bruikbaar omdat de temperatuur nog laag is. Een warmtepomp brengt de temperatuur naar een bruikbaar niveau. Vervolgens kan die warmte gebruikt worden voor het verwarmen van gebouwen of voor andere toepassingen. Je kunt het hele proces technisch ook omdraaien. Dan kun je de gewonnen energie gebruiken om te koelen.

Riothermie en de toekomst

Riothermie is niet nieuw. Wereldwijd wordt riothermie al veel toegepast. Daarbij is bewezen dat de jaarlijkse energiekosten flink lager zijn dan die van conventionele technieken. In Nederland wordt de techniek nog weinig toegepast. Maar nu de gaskraan in Groningen steeds verder dicht gaat, overwegen veel gemeenten om ook aan de slag te gaan met het systeem. Sommige gemeenten hebben al grote stappen gezet. In Urk en in ’s-Hertogenbosch wordt het zwemwater bijvoorbeeld verwarmd door middel van riothermie. Om te zorgen dat het systeem optimaal blijft functioneren, is het belangrijk dat de rioolbuizen schoon blijven. Daarin zet zich na verloop van tijd slib af waardoor de warmte minder goed terug te winnen is. En voor dat rioolonderhoud levert Rioned natuurlijk de geschikte apparatuur; inspectiecamera’s en rioolreinigingsmachines in alle soorten en maten!

Bron: Brabants Dagblad