Er zijn steeds meer verschillende elektrische bestelbussen op de markt, van kleine bestelbussen tot grotere voertuigen met veel laadruimte. Elektrische bussen zijn goedkoper in onderhoud en gebruik, maar duurder in de aanschaf. Daarom kunnen ondernemers dankzij SEBA (Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s) tot en met 2025 subsidie krijgen bij de aanschaf of lease van een nieuwe elektrische bestelbus. 

Volledig uitstootvrij

“Met dit steuntje in de rug bij de aanschaf van een schone bestelbus slaan we twee vliegen in een klap. Goed voor de schone lucht in onze steden, en het ondersteunt ondernemers de komende jaren bij de overstap naar een elektrische bestelbus.” zegt verantwoordelijk staatssecretaris Van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat).

In combinatie met onze eCityJet, de eerste volledig elektrische hogedrukreinigingsmachine op de markt, werkt u volledig uitstootvrij. De eCityJet is uitgerust met 6 batterijen van 5 kWh. Hierdoor kan de eCityJet zich qua prestaties gemakkelijk meten met diesel of benzine aangedreven machines. Van der Velden Rioleringsbeheer testte de eCityJet al eerder in het werkveld, en zijn erg enthousiast over deze innovatieve en duurzame manier van rioolreiniging: “De capaciteit van de batterijen viel ons in de praktijk echt heel erg mee. We konden er zelfs twee werkdagen (zo’n 10 ontstoppings- en reinigingsklussen) mee werken zonder tussentijds bij te laden.’’.

De eCityJet geeft u een aanzienlijke voorsprong bij opdrachtgevers die de voorkeur geven aan schoon werken. Bijkomend voordeel is ook dat de machine aanzienlijk stiller is dan een machine met dieselmotor, wat bijvoorbeeld bij nachtelijk werk een belangrijke factor is. Omdat u geen fossiele brandstoffen meer hoeft te tanken, bent u ook nog eens goedkoper uit. Het laden van de accu’s gaat via het reguliere stroomnet door middel van een gewone stekker. 

Wanneer de eCityJet wordt ingebouwd in een elektrische bestelbus is de machine bij uitstek geschikt voor gebruik in binnensteden waar strikte emissie-eisen gelden en voor ruimtes die geheel of gedeeltelijk afgesloten zijn. Elektrische bestelbussen die geschikt zijn om de Rioned eCityJet in te bouwen zijn onder andere de Mercedes eVito met een actieradius tot 137 km en de Toyota Proace Electric met een actieradius tot 330 km. Heeft u een andere elektrische bus op het oog? Ook dan kijken we uiteraard graag met u mee naar wat de mogelijkheden zijn voor het inbouwen van een (elektrische) hogedrukmachine!

Hoeveel subsidie krijg ik?

De subsidieregeling loopt van 15 maart 2021 tot en met 31 december 2025. Omdat de prijs van een bus afhangt van de omvang, is de subsidie 10% van de nieuwprijs, met een maximum van 5000 euro. In combinatie met de subsidie kunt u fiscale instrumenten inzetten die een korting opleveren bij de aanschaf van een schone bus, zoals milieu-investeringsaftrek (MIA).

In de voorgestelde regeling staat een aantal voorwaarden waaraan de aanvragers moeten voldoen. Zo moet de bestelbus een minimale actieradius van 100 kilometer hebben en komt er per bedrijf een maximum aan het aantal bestelbussen waarvoor subsidie mag worden aangevraagd. Bij doorverkoop binnen drie jaar moet verkregen subsidie deels terug worden betaald.

Zoals afgesproken in het klimaatakkoord loopt de regeling tot en met 2025. Er is in totaal 185 miljoen euro beschikbaar voor het stimuleren van schone bestelbussen. Voor 2021 is er 22 miljoen beschikbaar subsidie, en op is op. De komende jaren loopt het subsidiebedrag terug omdat er steeds meer en goedkopere elektrische bestelbussen op de markt komen.

Meer informatie

Wilt u meer informatie over de mogelijkheden van de Rioned eCityJet in combinatie met een elektrische bestelbus? Neem dan contact op met uw Rioned vertegenwoordiger, mail naar [email protected] of bel ons op +31 (0)13 547 91 00. 

Wilt u gebruik maken van de subsidieregeling? Dan moet u voldoen aan de voorwaarden en verplichtingen SEBA (Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s). Wanneer u aan de voorwaarden voldoet, kunt u kunt vanaf 15 maart 2021 09.00 uur de subsidie online aanvragen via de website van de RVO.