Bron: VPRO

Naar de wc gaan, we vinden het doodnormaal. Maar dat is het lang niet overal. Wereldwijd beschikken 2,5 miljard mensen niet over een wc. Dat betekent geen wc voor 1 op de 3 mensen. Vooral in Afrika en Azië doen mensen hun behoefte vaak in struiken of in de buurt van riviertjes. Deze raken vervuild en besmet waardoor ziektes zich snel verspreiden. Het ontbreken van sanitair is wereldwijd doodsoorzaak nummer 4!

Wereld Toilet Dag

Om dat probleem onder de aandacht te brengen, is 19 november uitgeroepen tot Wereld Toilet Dag. Op deze dag wordt extra aandacht gevraagd voor al die mensen die niet kunnen beschikken over normale sanitaire voorzieningen. De Verenigde Naties steunen deze dag.

Ook voor Rioned is het vanzelfsprekend om aandacht te vragen voor dit probleem. Want wij zien iedere dag opnieuw het grote belang van goed sanitair en een goed rioleringssysteem. Iets wat ook Nederland niet altijd heeft gehad. Wij hebben erg onhygiënische toestanden gekend. Wist je dat de Binnendieze in ‘s-Hertogenbosch niet zo lang geleden nog een open riool was? Dat is een periode die gelukkig achter ons ligt. Nederland heeft nu een hoogwaardig rioleringssysteem en de beste sanitaire voorzieningen. Maar voor veel mensen op de wereld is dat een droom. De manier waarop zij hun ontlasting kwijt moeten, geeft elke dag weer een hoop gedoe.

De Peepoo collector

In veel gebieden krijgen sanitaire voorzieningen nog weinig of geen aandacht. En soms is het zo simpel. Kijk naar de oplossing die ze gebruiken in Kenia. De bewoners van sloppenwijk Kibera in Nairobi deden hun behoefte lange tijd gewoon op straat. Maar nu gebruiken ze de Peepoo collector. In zakjes vangen ze hun ontlasting netjes op. Die zakjes worden elke dag opgehaald door mensen uit de wijk. Het wordt zo niet alleen netter en hygiënischer op straat, er wordt zelfs nog geld mee verdiend. De mensen die de zakjes ophalen krijgen per zakje betaald. Alle ingezamelde ontlasting gaat naar een opwerkingsfabriek. Daar maken ze er waardevolle meststof voor de landbouw van. Ontlasting als meststof voor economische groei!