Het oudste tennistoernooi ter wereld zit er weer op. Na twee weken Wimbledon ging de titel dit jaar naar Djokovic bij de heren en Kvitová bij de dames. Een Oost-Europees feestje dus. In het Britse Leicestershire lijken ze daar niet blij mee te zijn. Tijdens het toernooi spoelde iemand daar honderden tennisballen door de wc. Dat moet een hele toer geweest zijn. Want ballen komen bovendrijven. Die spoel je niet zomaar weg.

Verstopt riool door tennisballen

Medewerkers van Severn Trent Water kregen de ochtend na de halve finale boze telefoontjes. De straat stond blank en het riool stroomde over. De oorzaak bleek een verstopping van het riool te zijn. Dat bracht de bal aan het rollen. Honderden tennisballen veroorzaakten de blokkade.

Nu zijn ze wel wat gewend bij Severn Trent Water. Maar dit hebben ze nog nooit meegemaakt. Vet, luiers, etensresten, ze komen het allemaal tegen. Maar honderden tennisballen dat is uniek. Experts staan ook voor een raadsel. Hoe heeft iemand zoveel tennisballen kunnen doorspoelen?

Goed werkend riool voorkomt overlast

Inmiddels zijn de ballen verwijderd en functioneert het riool als vanouds. Het voorval drukt ons meteen weer op het belang van een goed werkend riool. Goed onderhoud is een noodzaak. Maar ook een verantwoord gebruik van het riool. Daar kan ik nog wel een bal over opgooien.

Want we maken allemaal gebruik van het riool. En staan nergens bij stil totdat het riool er de brui aan geeft. En als dat gebeurt, ja, dan zitten we goed in de put én in de smurrie.

Spelregels voor rioolgebruik

Zo bont als in Leicestershire zullen we het hier niet maken. Maar ook in Nederland vinden we rare dingen in het riool. Vaak gedachteloos door de gootsteen of het toilet gespoeld. De spelregels voor een goed gebruik van het riool zijn er dan ook niet voor niets.

Medicijnen in het riool

Spoel geen zaken door het riool die er niet thuishoren; doekjes, luiers, frituurvet en allerlei ander afval, het hoort niet in het riool. Net zo min als verfafval, medicijnen en chemische stoffen. Al dit afval zorgt voor verstoppingen en vervuiling van het oppervlaktewater. De schade die zo ontstaat kunnen we simpel voorkomen.