Goede verlichting op de werkplek is essentieel voor het welzijn van medewerkers, zo blijkt ook uit arbo-onderzoek. "Heb je goed zicht, dan is het eenvoudiger om kwaliteitsproducten af te leveren. Slechte verlichting kan leiden tot gezondheidsklachten zoals vermoeidheid en hoofdpijn, een ongewenste situatie", zegt Kees van Giersbergen, projectleider van het verlichting project bij Rioned.

Rioned, Europees marktleider op het gebied van apparatuur voor rioolreiniging, verhuisde in 2001 naar de Centaurusweg 45 in Tilburg. De verlichting bleek na tien jaar niet meer aan de welzijns- en milieu-eisen van deze tijd te voldoen. Om die reden gingen Kees van Giersbergen - Manager Production en André Randsdorp - Manager Purchasing aan de slag met het Rioned verlichting project.

Goed licht verbetert prestaties personeel

Uit onderzoek kwam naar boven dat in Rioned's productiehal mensen vaak in hun eigen licht stonden te werken. Op kantoren werden het flikkeren en de kleur van het licht als storend ervaren. Omdat is bewezen dat een verbeterde lichtopbrengst de productiviteit gunstig beïnvloed gingen we op zoek naar de beste oplossing voor ons bedrijf en personeel.

Verlichting onderdeel duurzame onderneming

Er is al veel onderzoek gedaan naar de milieu effecten van verlichting binnen bedrijven. Het besparen van energie ligt in lijn met onze wens om zoveel mogelijk maatschappelijk duurzaam te ondernemen. Om deze reden is Rioned op zoek gegaan naar een lichtbron die energie bespaart en beter inspeelt op de wens van het gebruik. Ook op levensduur werd nauw gelet (dus lage onderhoudskosten). Na een intensieve vergelijking is de beslissing genomen om in zee te gaan met Rofianda B.V. in Tilburg. Zij kwamen met een oplossing in de vorm van CCFL verlichting. Op Rofianda's website zie je de verbeterde verlichting in de showroom.

LED vs CCFL verlichting

De wereld van verlichting is flink in beweging. Was eerst nog de overtuiging dat fiber optics het lichtmedium van de toekomst zou worden, inmiddels is duidelijk dat Led (Light Emitted Diode) deze rol heeft overgenomen. Led's worden al veel toegepast zoals in de autoindustrie, de sierverlichting en in de reclamewereld. Helaas kunnen LED's de hooggespannen verwachtingen op plaatsen waar hogere lichtnormeringen noodzakelijk zijn, zoals kantoren, productiehallen en logistieke ruimten, niet waarmaken.

Cold Cathode Fluorescentie Light (CCFL) is een, voor Europa, nieuwe techniek van verlichten. Deze techniek wordt in de Aziatische landen al geruime tijd toegepast en komt eigenlijk uit de wereld van de 'backlights' (zoals; beeldschermen, TV's, Laptops, etc.).
Voordelen de CCFL lamp zijn o.a.:

  • substantiele energiebesparingen
  • zéér langere levensduur
  • minder CO2-uitstoot
  • verbeterde lichtkwaliteit, tot daglichtniveau
  • flikkervrij
  • hoge arbeidsproductiviteit
  • minder schaduwwerking op de werkplekken

Rioned Verlichtingsplan

Rioned-27-b

Rioned-15-b

Erik Haerkens - plaatsvervangend chef montage doet verslag: "eigenlijk waren we al gewend aan de slechte verlichting. Er werden steeds meer TL Lampen bij gehangen om de lichtproblemen op te vangen. De nieuwe verlichting heeft een hoop voordelen: minder schaduwen op je werk, meer lichtopbrengst met minder watt. Het lijkt zo erg op daglicht, dat je soms verbaasd naar buiten kijkt en je afvraagt waarom het daar zoveel donkerder is. Het is heel prettig om in te werken, hoewel het nog steeds jammer is dat er geen echt daglicht is. Soms gebruik ik toch een extra lamp wanneer ik aan kleine onderdelen moet sleutelen. Als we vroeger per ongeluk het licht uitdeden moesten we soms een kwartier wachten voor het weer aan kon, ook waren er veel storingen bij piekbelasting. Gelukkig behoren die problemen nu tot het verleden."

Voor de fabriek is een compleet lichtplan geschreven. De in 2013 vervangen verlichting heeft in de fabriekshal en de kantoren heeft tot energiebesparingen, meer én beter licht geleid.

Drie maal winst dus!