• Zakelijk

Elektrische auto's en machines de toekomst?


De elektrische machines zijn in opkomst, bijna alle grote automerken hebben elektrische modellen ontwikkeld en fabrikanten produceren meer en meer elektrische varianten van hun machines, maar waarom zouden we de overstap maken?

Zero emission zone

Zero-emissiezones vanaf 2025

Inmiddels hebben 28 gemeenten in Nederland al aangekondigd dat zij vanaf 1-1-2025 een zero-emissionzone zullen invoeren. Dit houdt in dat zij in een bepaald gebied in de stad enkel voertuigen toelaten die geen uitstoot produceren. Steden zoals Amsterdam, Utrecht, Tilburg en Eindhoven gooien per 1 januari 2025 hun centrum + omliggende wijken op slot voor vervuilende bedrijfsauto’s. Dat zijn alle diesel en benzine bestel- of vrachtauto’s. Om deze stadcentra nog in te mogen met een bedrijfsauto zal dit een elektrische of waterstof auto moeten zijn.


Micheile-henderson-lZ_4nPFKcV8-unsplash

Subsidie op elektrische auto’s

De overheid biedt verschillende subsidies aan om de verkoop van emissieloze bedrijfsauto’s te stimuleren. Zo zijn er bijvoorbeeld de Subsideregeling Emissieloze Bedrijsauto’s (SEBA) en de @Aanschafsubsidie Zero-Emission Trucks (AANZET). Met de SEBA kun je maximaal €5000 euro subsidie krijgen voor het kopen van een emissieloze bedrijfsauto. Hier hangen wel een aantal voorwaarden aan, zo is deze subsidie enkel beschikbaar voor ondernemers en non-profitinstellingen. Met de AANZET krijg je een percentage vergoed van de aanschaf, afhankelijk van het type auto en de grootte van uw bedrijf. Hier hangen ook een aantal voorwaarden aan.


E City Jet Header

Voordelen elektrische machine

De elektrische inbouwmachines hebben bovendien een aantal voordelen op de benzine en diesel machines. Zo kost het energieverbruik van de elektrische machine minder dan die van zijn brandstof tegenhanger. Daarnaast is het gebruik van de elektrische machines in (afgesloten) ruimtes zoals parkeergarages niet schadelijk voor personeel en omstanders vanwege de afwezigheid van uitlaatgassen. Bovendien produceert de elektrische motor aanzienlijk minder geluid dan een brandstof motor waardoor ook ’s ochtends vroeg en ’s avonds laat zonder geluidsoverlast werkzaamheden kunnen plaatsvinden. Zeker wanneer de elektrische machine is ingebouwd in een elektrische auto. Al deze factoren laten ons in ieder geval nog eens nadenken over de toekomstplannen.


  • Zakelijk
Terug naar overzicht >