• Keuzegidsen

Hoe kies je de juiste rioolreinigingsmachine?

Hoe-kies-je-de-juiste-rioolreinigingsmachine

Het kiezen van de ideale rioolreinigingsmachine voor uw specifieke eisen is cruciaal voor het efficiënt en effectief reinigen van riolen en afvoeren. Rioned biedt een serie geavanceerde, hoogwaardige rioolreinigers, waaronder de CityJet, eCityJet, UrbanJet en AquaJet. In deze gids nemen we de belangrijkste overwegingen met u door, met name de waterdruk en het debiet, zodat u een weloverwogen keuze kunt maken.

Druk en Debiet van machines begrijpen

Voordat we dieper ingaan op de specifieke kenmerken van rioolreinigingsmachines, willen we eerst kort de betekenis van druk en debiet in rioolreinigingsmachines begrijpen.

Druk: BAR of PSI staat voor de druk waarmee water door de spuitkop van de machine wordt geleverd. Een hogere BAR/PSI betekent dat het water met grotere kracht door de spuitkop wordt geperst. Deze waterstroom onder hoge druk is essentieel voor het opbreken en losmaken van hardnekkige verstoppingen, zoals boomwortels, vetafzetting of vuil, in rioolbuizen.

BAR (barometrische druk) en PSI (pounds per square inch) zijn twee verschillende meeteenheden voor druk en worden vaak door elkaar gebruikt in verschillende toepassingen, waaronder rioolreinigingsmachines. Er is echter een conversiefactor tussen de twee:

1 BAR is ongeveer gelijk aan 14,5 PSI.

Dus als het gaat om waterdruk in straalmachines, is het belangrijkste verschil tussen BAR en PSI de gebruikte meeteenheid. PSI wordt vaak gebruikt in de Verenigde Staten, terwijl BAR meer gangbaar is in veel andere delen van de wereld, vooral in Europa, hoewel het Verenigd Koninkrijk nog steeds voornamelijk PSI gebruikt.

Als een machine bijvoorbeeld een druk heeft van 200 BAR, dan is de equivalente druk in PSI ongeveer 2900 PSI (200 BAR X 14,5 PSI = 2900PSI).

Debiet: Geeft aan hoeveel water de machine per minuut levert en wordt uitgedrukt in LPM (Liters Per Minuut) of GPM (Gallons Per Minute). Een hoger debiet resulteert in een groter volume water dat door de rioolbuis stroomt.

LPM is een meeteenheid die meestal wordt gebruikt in landen die het metrieke stelsel gebruiken, zoals op het Europese vasteland. GPM is een meeteenheid die vaak wordt gebruikt in de Verenigde Staten en enkele andere landen die soms nog het imperiale meetsysteem gebruiken, zoals het Verenigd Koninkrijk.

Om te converteren tussen LPM en GPM kun je de volgende conversiefactor gebruiken:

1 LPM = 0,264172 GPM

1 GPM = 3,78541 LPM

Als het waterdebiet van een machine bijvoorbeeld 72 lpm is, dan is het equivalente debiet in GPM ongeveer 16 gpm.

Rotating Nozzle

Hoe Druk En Debiet Samenwerken

De relatie tussen waterdruk en waterdebiet bij rioolreiniging is cruciaal om te begrijpen, omdat deze direct van invloed is op de efficiëntie en effectiviteit van het reinigingsproces. Hier volgen enkele vuistregels:

Hogere druk met lager debiet: Deze combinatie levert een gerichte en krachtige waterstraal. Het is ideaal voor het penetreren en doorsnijden van moeilijke verstoppingen en obstructies. Het wordt vaak gebruikt voor meer uitdagende rioolreinigingstaken

Hoger debiet met lagere druk: Deze combinatie levert een hoog watervolume maar met minder druk. Het is effectief voor het wegspoelen van los vuil en bezinksel in de rioolbuis. Het wordt vaak gebruikt voor routineonderhoud en het verwijderen van relatief eenvoudige verstoppingen.

Hogere druk met hoger debiet: Dit is de krachtigste combinatie, die zowel een sterke straal als een hoog watervolume levert. Het is geschikt voor een breed scala aan rioolreinigingstaken, waaronder het aanpakken van ernstige verstoppingen en het onderhouden van grotere leidingen.

CityJet-Nozzle

In de praktijk hangt de keuze tussen druk en debiet af van de specifieke reinigingsbehoeften en het type verstopping waar je mee te maken hebt. Voor routineonderhoud en kleinere buizen kan een rioolreinigingsmachine met middelmatige druk en debiet bijvoorbeeld volstaan. Maar voor moeilijkere verstoppingen of grotere buizen is vaak een rioolreinigingsmachine met een hogere druk en debiet nodig om de verstopping effectief te verwijderen.

Rioned Machines

Laten we nu eens kijken naar de inbouwmachines van Rioned en hun specificaties:

CityJet-Landcape

CityJet Inbouwmachine

De CityJet is onze toonaangevende rioolreinigingsmachine ontworpen voor het efficiënt reinigen van afvoeren en rioleringen, met een diameter tot 450 mm. Als de meest compacte machine in zijn klasse blinkt hij niet alleen uit in ontwerp, prestaties en betrouwbaarheid, maar geniet hij ook het vertrouwen van gebruikers over de hele wereld die dag in dag uit op hun CityJet vertrouwen.

Het lichtgewicht frame van de CityJet optimaliseert de voertuigcapaciteit, waardoor hij geschikt is voor installatie in de meeste kleine en middelgrote bedrijfsvoertuigen. Bovendien heb je de flexibiliteit om te kiezen tussen diesel- of benzinemotoren om je CityJet aan te drijven. Voor nog meer veelzijdigheid kun je onze PTO-versie (Power Take-Off) overwegen, die in te bouwen is in de Mercedes Benz Sprinter.

Meer Informatie

PTO
200 bar / 60 lpm 3000 psi / 13 gpm
160 bar / 75 lpm 2400 psi / 17 gpm
Kubota Benzine of Kubota Diesel
320 bar / 46 lpm 4600 psi / 10 gpm
250 bar / 60 lpm 3600 psi / 13 gpm
160 bar / 85 lpm 2400 psi / 19 gpm
270 bar / 54 lpm 4000 psi / 12 gpm
200 bar / 72 lpm 3000 psi / 16 gpm
150 bar / 100 lpm 2200 psi / 22 gpm
ECityJet-Landcape3

eCityJet Inbouwmachine

Maak kennis met de eCityJet, de milieuvriendelijke oplossing voor het reinigen van afvoerleidingen met een diameter tot 350 mm. Deze innovatieve machine levert topprestaties, met 160 bar / 75 lmp, en biedt tegelijkertijd alle mogelijkheden van een traditionele machine die op diesel werkt. Het grote verschil zit hem in de robuuste elektromotor, aangedreven door een ultra-efficiënte oplaadbare 34,2kWh accu.

Meer Informatie

De eCityJet stoot geen schadelijke stoffen uit, waardoor het de perfecte keuze is voor werkzaamheden in stadscentra waar strenge emissienormen gelden, of in gesloten of gedeeltelijk gesloten omgevingen. Met een compact frame en een drooggewicht van 754 kg past de eCityJet naadloos in de meeste bedrijfsvoertuigen en biedt flexibiliteit en gemak voor uw rioolreinigingswerkzaamheden.

160 bar / 75 lpm 2300 psi / 17 gpm
200 bar / 60 lpm 3000 psi / 13 gpm
UrbanJet-Landcape

UrbanJet Inbouwmachine

De UrbanJet en UrbanJet Premium zijn in de eerste plaats ontworpen als compacte en veelzijdige reinigingsmachines voor gebruik in leidingen tot 350 mm. De UrbanJet is verkrijgbaar met een industriële, watergekoelde diesel- of benzinemotor en is de perfecte oplossing voor het ontstoppen van huisaansluitingen en lichte commerciële reinigingstaken.

Bedien de machine moeiteloos met het bekroonde eControl+ machinebeheersysteem of kies voor het gemak van 5- of 7-kanaals radiografische afstandsbedieningen, voor een veilige en efficiënte bediening, zelfs door één persoon. De nieuwe UrbanJet Premium heeft ook een 180° draaibare slanghaspel voor gemakkelijke toegang tot afvoerinlaten.

Meer Informatie

Kubota Diesel D1105
200 bar / 45 lpm 3000 psi / 10 gpm
140 bar / 60 lpm 2000 psi / 13 gpm
140 bar / 70 lpm 2000 psi / 15 gpm
Kubota Benzine Water-Gekoeld WG972
200 bar / 55 lpm 3000 psi / 12 gpm
140 bar / 70 lpm 2000 psi / 15 gpm
AquaJet-Landcape

AquaJet Inbouwmachine

De AquaJet is een voordelige oplossing voor het efficiënt reinigen van afvoeren en riolen tot een diameter van 300 mm. Deze krachtpatser is uitgerust met een Honda luchtgekoelde benzinemotor, die uitstekende prestaties levert bij een standaard druk van 2200 psi en 10 gpm.

De AquaJet onderscheidt zich door zijn opmerkelijke lichtgewicht ontwerp, met een drooggewicht van slechts 280 kg. Hij past gemakkelijk in bijna elke lichte bestelwagen of pick-up met voldoende ruimte voor gereedschap en extra uitrusting. Compatibel met populaire modellen zoals de Toyota Hiace, Mercedes Benz Vito, Volkswagen Transporter of Caddy.

Meer Informatie

Honda Benzine Lucht-Gekoeld (15 kW / 20 pk)
150 bar / 45 lpm 2200 psi / 10 gpm
Honda Benzine Lucht-Gekoeld (18 kW / 24 pk)
140 bar / 60 lpm 2000 psi / 13 gpm
150 bar / 55 lpm 2200 psi / 12 gpm
190 bar / 45 lpm 2800 psi / 10 gpm

Conclusie

Om de juiste rioolreinigingsmachine te kiezen, moet u weten wat uw specifieke reinigingsbehoeften zijn, zoals het soort verstoppingen en de afmetingen van de leidingen waar u vaak mee te maken hebt. De rioolreinigers van Rioned bieden een scala aan druk- en debietopties om aan verschillende eisen te voldoen, zodat u verzekerd bent van een efficiënte en effectieve rioolreiniging.

Als u investeert in een rioolreinigingsmachine, neem dan de tijd om uw behoeften in kaart te brengen en het model te kiezen dat het beste past bij uw specifieke uitdagingen. Met de juiste rioolreinigingsmachine in uw arsenaal bent u goed uitgerust om riool- en afvoeronderhoud met gemak aan te pakken.


  • Keuzegidsen
Terug naar overzicht >