• Zakelijk

Internet via het riool, goedkoop en supersnel

Nederland staat wereldwijd op de 6e plaats met snel internet. Dat bleek eind 2014 uit metingen van Akamai. Maar wie vandaag snel is, is morgen een slak. Zeker als het over internet gaat. Daarom is voortdurend investeren noodzakelijk. Want één ding is zeker: we willen allemaal nog sneller en nog meer internet. En dat kan. Hoe? Door iedereen aan te sluiten op glasvezel. Lastig of te duur? Nee hoor, we halen het gewoon uit het riool!

Internet uit het riool

Normaal gesproken wordt er gegraven bij het aanleggen van een glasvezelaansluiting. Graafwerk bepaalt het grootste deel van de aanlegkosten. Op het platteland kan al dat graafwerk al gauw oplopen tot enkele kilometers. Dat betekent een fors prijskaartje. In verstedelijkt gebied geeft graven vaak veel schade en overlast. Vooral in winkelgebieden, bij belangrijke wegen of in de historische binnenstad. Als graafwerk een fors prijskaartje krijgt of veel overlast geeft, biedt glasvezel door het riool uitkomst. Door de kabel via bestaande rioolbuizen aan te leggen, wordt het kostenplaatje een stuk gunstiger en de overlast veel minder. Bovendien kun je via het riool bijna iedereen aansluiten. Vrijwel alle bedrijfspanden en woningen in Nederland zijn immers al aangesloten op het riool. Er komen echter ook problemen om de hoek kijken. Glasvezel door het riool mislukte bijvoorbeeld in Parijs omdat de glasvezelkabels door giftige dampen kapot gingen. Bovendien mag de glasvezel zelf natuurlijk geen blokkade vormen voor de goede werking van het riool. Daarnaast moeten je ook nog rekening houden met het schoonmaken van het riool. Dankzij slimme techniek en goede materialen is er tegenwoordig voor al deze problemen een oplossing.

Glasvezel via het drukriool

We kennen in Nederland verschillende soorten riolering. Je kunt door elk type riolering glasvezelkabel aanleggen. Daarmee zijn in Nederland op verschillende plaatsen proeven gedaan. In 2013 gebeurde dat in het buitengebied van het Twentse dorp Lonneker. Daar is een proef gedaan met glasvezel door het drukriool. Dit rioleringssysteem wordt vaak toegepast voor afgelegen woningen, boerderijen en recreatieterreinen. Bij drukriolering komt het afvalwater in een pompput terecht. Vanuit deze put wordt het afvalwater onder druk in een persleiding gepompt. Via de persleiding gaat het afvalwater vervolgens naar het gewone rioolstelsel. Het bedrijf Jelcer B.V. heeft een techniek ontwikkeld om glasvezelkabels aan te leggen in dit type rioleringssysteem. Die kabels kunnen daar minstens 30 jaar blijven liggen. Een speciale beschermlaag zorgt ervoor dat de kabels bestand zijn tegen de chemicaliën in het riool.

Kabels door het riool schieten

De kabels worden door de dunne buizen van het drukriool geschoten met behulp van waterdruk. Om te voorkomen dat de kabels tot verstoppingen leiden, is een grondige voorbereiding nodig. Met de detectiesystemen (inspectiecamera’s) van Rioned, kan de binnenkant van de buizen tot in detail in kaart worden gebracht. Er wordt gekeken naar schade aan de wand, de exacte ligging en lengtes en eventuele aftakkingen. Bij het laatste stuk van de verbinding naar het eindpunt, wordt onder meer gebruikgemaakt van een raket op luchtdruk om de kabel naar de woning te schieten. Glasvezel via het drukriool is goed en betaalbaar. Dat blijkt uit deze proef in Lonneker. Reggefiber, dat de kabels legt, en de gemeente spreken van een succes.

  • Zakelijk
Terug naar overzicht >