Rioolreiniging in India vaak levensgevaarlijk

Manual scavenging 4

Een rioolwerker aan het werk in India. Uit onderzoek blijkt dat 70% van de rioolreinigers sterft als gevolg van gezondheidsproblemen door dit werk. (Sagar Kaul)

Tot zijn schouders staat hij in het gitzwarte water en kijkt ongemakkelijk omhoog. Zonder enige vorm van bescherming en met zijn blote handen schept hij de drek uit het riool. Boven zijn hoofd razen toeterende tuktuks en brommers voorbij terwijl zijn collega de vuiligheid in een emmer omhoog haalt. Ze gebruiken lange houten stokken, metalen schrapers en hun blote handen om verstoppingen te verhelpen. In sommige gebieden kruipen ze zelfs door de riolering. En alles zonder enige vorm van bescherming. Elke dag zijn ze zo 12 uur aan een stuk bezig. Dit is hoe riolen anno 2019 nog worden gereinigd in veel Indiase steden.

Rioolreiniging met de hand gebeurt nog elke dag

Handmatige rioolreiniging is sinds 1993 officieel verboden in India. Toch gebeurt het nog elke dag. De schattingen over het aantal Indiërs dat zo in de riolen werkt lopen uiteen van tienduizenden tot enkele miljoenen. Zij schrapen voor niet meer dan een paar euro per dag de drek uit de riolen. Zonder beschermende kleding of andere veiligheidsmiddelen. Het is niet alleen ongelooflijk vies, maar ook levensgevaarlijk. Ieder jaar weer vallen er talloze doden.

Oude gebruiken zijn sterker dan wetten

Alleen al in Mumbai sterven gemiddeld elke maand 20 rioolreinigers door ongevallen, verstikking of blootstelling aan giftige gassen. Toch blijken oude gebruiken sterker dan wetten. Dat heeft te maken met het kastenstelsel in India. Het zijn juist de kastenlozen, de allerarmsten, die in het riool werken. Zij blijven dat doen omdat zij weinig mogelijkheden hebben om op andere manieren iets te verdienen. Maar het komt ook door de dichte bebouwing in de grote steden van het land. In de talloze smalle straten en steegjes kunnen de grote rioolreinigingsmachines van gemeenten niet komen. Gemeentelijke overheden huren daarom particuliere aannemers in voor de rioolreiniging en het -onderhoud op die plaatsen. En deze aannemers zetten daarvoor weer illegaal de kastenloze rioolreinigers in.

Sewer cleaning machines Delhi 2

Mini-truck met apparatuur voor rioolreiniging, die wordt ingezet in New Delhi’s smalle straten en steegjes.

India werkt aan oplossingen

Steeds meer mensen zien dat het zo niet langer kan en werken aan oplossingen. Begin 2019 kwam New Dehli, de hoofdstad van India, met zo’n oplossing. Samen met de Delhi Jal Board, (DJB) die verantwoordelijk is voor het riool en de waterwerken in de hoofdstad, boden ze de allerarmsten tegen gunstige voorwaarden de kans om te investeren in een eigen reinigingsmachine. Het is een mini-truck, voorzien van apparatuur voor rioolreiniging, die speciaal ontworpen is om zich een weg te banen door New Delhi’s talloze smalle straten en steegjes. Daardoor zijn nu ook die plaatsen bereikbaar waar de grote machines van de DJB niet kunnen komen. En zo kunnen de allerarmsten op een veilige manier het riool reinigen en een inkomen verdienen. Zo’n 100 van deze helblauwe mini-trucks rijden inmiddels door de hoofdstad. En het moeten er 200 worden.

Ook Rioned geeft veiligheid de hoogste prioriteit

Bij werkzaamheden in en aan het riool moet je altijd rekening houden met bijzondere risico’s. Veilig werken is dan ook van levensbelang, overal ter wereld. Dat vraagt om specifieke vakkennis en vaardigheden. En ook om deugdelijke materialen, veilige machines en de juiste gereedschappen en hulpmiddelen. Al deze zaken vind je bij Rioned onder één dak. Heb je vragen over veilig werken, over rioolreinigingsmachines of over andere apparatuur? De klantenservice van Rioned staat voor je klaar om al je vragen te beantwoorden.

Terug naar overzicht >